Programul de formare profesională combinat cu stagiu de practica în domeniul managementului bancar „Zoom in Banking”

În cadrul proiectului „Zoom in Banking” facultatea „Finanțe” din cadrul Academiei de Studii Economice a Moldovei invită studenții actuali și absolvenții programelor de studii din domeniul finanțelor să se înscrie la programul de formare profesională „Probleme actuale în aria managementului bancar/ Current Issues in the Bank Management Area”.

Programul este gratuit, toți participanții primind la absolvire diplome recunoscute de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

Proiectul “Zoom in Banking” este implementat de către Asociația Businessului European din Moldova (EBA Moldova), BC Victoriabank SA, Centrul de Cercetări și Educație Financiară Avansată și facultatea Finanțe din cadrul ASEM, având ca scop dezvoltarea şi livrarea unei curricule comune, urmărind valorificarea potențialului de cooperare între mediul universitar şi mediul de afaceri, cu sprijinul asociațiilor de business.

In vederea implementării proiectului „Zoom in Banking”, Academia de Studii Economice din Moldova a încheiat o convenție tripartită cu Asociația Businessului European din Moldova (EBA Moldova) și BC Victoriabank SA., care prevede realizarea programului de formare într-un context colaborativ.

Persoanele care doresc să participe la programul de formare profesională sunt rugate să completeze formularul de înscriere, accesând linkul: https://bit.ly/2K9Y71H   .

Pentru mai multe detalii, contactați Decanatul facultății ”Finanțe” din cadrul Academiei de Studii Economice a Moldovei, persoană de contact: conf.univ., dr. Angela Belobrov, tel.079507947, email: belobrov.a@ase.md sau Direcția Resurse Umane a BC Victoriabank SA, persoană de contact: Liuba Pentelei, tel. 069314469, email: liuba.pentelei@vb.md sau Asociația Businessului European din Moldova , tel. 022 90 70 25, email: info@eba.md .

Descrierea programului de formare

Misiunea de bază a programului de formare profesională vizează formarea și dezvoltarea competențelor profesionale complexe în aria managementului bancar,în vederea sporirii angajabilității tinerilor, în general, și reducerii duratei de formare a tinerilor angajați pe poziții de entry level[1]în instituțiile financiar-bancare , în particular.

Obiectivul general al programului este de a instrui absolvenții programelor de studii din domeniul financiar-bancar, și pe tinerii care profesează deja în acest domeniu, vizând:

-                 asigurarea unui echilibru între cunoștințele generale și de specialitate cu focusarea pe ultimele evoluții ale supravegherii și reglementărilor bancare, precum și tendințele în deservirea eficientă și calitativă a clienților, astfel încât absolvenții programului să fie calificați pentru angajarea în cadrul instituțiilor bancare în poziții superioare celor de entry-level;

-                 dobândirea de către absolvenți a unor capacități superioare de analiză şi sinteză în domeniul de specialitate și domenii conexe;

-                 acumularea unor cunoștințe aprofundate şi specializate care să asigure reproducerea şi înțelegerea proceselor generale şi specifice domeniului, precum şi stabilirea de relații cu alte arii profesionale care să întregească cunostinţele absolventului la sfârșitul programului.

 

Obiectivele specifice ale programului de studiu sunt:

-                 deprinderea unei capacităţi de înţelegere a problemelor actuale cu care se confruntă instituțiile financiar-bancare în vederea conformării la evoluțiile în domeniul supravegherii și reglementărilor bancare, precum și tendințelor în deservirea eficientă și calitativă a clienților;

-                 cunoașterea și utilizareacorectă a sistemului de concepte, metode, modele, tehnici, reguli, principii şi instrumente utilizate în practica managementului bancar internaţional şi în Republica Moldova;

-                 dobândirea abilității de a opera cu procedee tactice moderne folosite în managementul bancar;

-                 dobândirea de cunoştinţe ce țin de ultimele evoluții în managementul bancar, necesare funcţionării în actualul context internaţional;

-                 asigurarea înțelegerii și crearea de cunoștințe noi, alături de aprofundarea și aplicarea regulilor necesare exercitării activităților profesionale specifice (de ofiţer de credit, analist de credit, operator în instituţiile bancare, ofițer de conformitate, ofițer protecția datelor, analist financiar, consilier financiar ș.a.);

-                 utilizarea cunoștințelor de bază pentru explicarea și interpretarea unor variate tipuri de concepte, situații, procese etc. asociate domeniilor studiate (creditare, conformitate, deservirea clienților, raportare financiară, gestiunea riscurilor, marketing ș.a.).

Obiectivele generale și specifice ale programului de formare profesională"Probleme actuale în aria managementului bancar" urmăresc asigurarea unui nivel de calificare adecvat, care să permită absolventului acestui program o inserție rapidă pe piața forței de muncă.

Strategia programului de studii converge Strategiei naţionale de dezvoltare ”Moldova 2030", obiectivul 4 „Garantarea educației de calitate pentru toți și promovarea oportunităților de învățare pe tot parcursul vieții”, și urmărește asigurarea continuitățiiși sustenabilității studiilor la toate nivelurile de învățământ, orientarea profesională și ghidarea în carieră și asigurarea accesului la programe de învățare continuă, din perspectiva formării generale şi formării profesionale în corespundere cu nevoile persoanei şi necesităţile socio-economice, în acord cu cele mai moderne concepte la nivel național și internațional.

Durata stagiului de practică în cadrul băncii va fi plătit de către Victoriabank în mărime 1.000 lei lunar. Totodată fiecare student stagiar va beneficia de un card de debit gratuit.

Grupurile ţintă:

-       Studenții din ultimul an de studii de licență la Facultatea Finante a Academiei de Studii Eonomice a Moldovei (studii cu frecvență la zi și cu frecvență redusă);

-       Masteranzii programelor de studii din domeniul financiar-bancar;

-       Doctoranzii Școlii Doctorale a ASEM cu proiecte doctorale axate pe tematica proramului de formare sau arii conexe;

-       Absolvenții facultății de Finanțe din cadrul ASEM, ciclurileI. Licență și II. Masterat.

Metodele de predare în cadrul programului au la bază abordarea experențială, și se orientează pe alternarea orelor de cursuri, sesiuni de workshop-uri și vizite de studiu în cadrul băncii. Participanții vor fi implicați activ prin studii de caz și exerciții de grup. Modul de pregătire practică va ajuta, de asemenea, la absorbția cu ușurință a cunoștințelor și înțelegerea cum să fie aplicăte în munca de zi cu zi.

Activitățile de instruire se concentrează pe aspecte de o relevanță practică sporită pentru fiecare temă din curriculă și discută atât principalele provocări ale implementării noilor reglementări, cât și implicațiile acestora pentru bănci, clienți, și tangențial pentru autoritățile de supraveghere.

Conținutul cursului. Cursul include 14 teme ce abordează în mod independent cele mai provocatoare subiecte din aria managementului bancar la etapa actuală: Organizarea și asigurarea eficienței activității funcției de conformitate în instituțiile financiare; Principiile KYC (Know Your Customer / Cunoaște-ți clientul) în instituțiile financiare; Modul de aplicare a legislației în domeniul prevenirii spălării banilor și combaterii finanțării terorismului (AML/CFT) în instituțiile bancare; Modul de aplicare a legislației privind protecția datelor personale și implicațiile GDPR (Regulamentul general privind protecția datelor) pentru bănci; Standardele și principiile deservirii eficiente și calitative a clienților în instituțiile financiare; Tehnici de vanzare şi de negociere utilizate în industria financiar-bancară; Principii și linii directoare privind guvernanța corporativă în bănci; Analiza și previziunea financiară din perspectiva realizării diagnosticului financiar al rentabilităţii şi riscului companiei; Analiza cash-flow-ului, ultilitatea și indicatorii-cheie; Bugetarea și analiza indicatorilor-cheie; Managementul riscului de credit; Raportarea financiară și aspectele cheie de luat în considerare; Aplicabilitatea IFRS în instituțiile financiare; Strategii moderne de marketing în instituțiile financiare.

Durata programului: 75 ore de contact direct.

Lectori: Experți internaționali și naționali, specialiști-practicieni din cadrul BC „Victoriabank” SA și alte instituții financiare.

Perioada de desfășurare: 14.11.2019-16.04.2020, cu o vacanță de iarnă prelungită ce va începe la 12.12.2019 și va dura pînă la 30.01.2020.

Orar: Joi, 1300-1600.

Excepție primul curs, care va fi ținut la data de 14.11.2019, orele 1000-1430, care va preceda Evenimentul de lansare a proiectului și va include temele „Compliance function in financial institutions” prezentată de către dna Diana Neagu și „KYC Principles in financial institutions” prezentată de către Mr. Charles Vernon, ambii experți internaționali reprezentând firma internațională de avocatură „Vernon David Law Firm”.

Notă: Cursul va fi ținut în limba engleză, fiind asigurată traducerea simultană în limba română.

 

Locul de desfășurare: Academia de Studii Economice din Moldovei, Blocul “F”, etajul 2, sala 203F, str.Bănulescu-Bodoni, 59, or.Chişinău, MD-2005.

Evaluarea finală va avea loc în data de 16.04.2019. Fiecare cursant va susţine un examen format din: Test grilă de 20 de întrebări pe baza suportului de curs și a materialelor de învățare.

Absolvenții primesc un certificat de atestare a competențelor dobândite însoțit de un supliment descriptiv.

Taxa de studii: GRATUIT. Toate costurile sunt suportate de către partenerii proiectului.

Dosarul de înscriere: copie buletin de identitate, copie ultima diplomă de studii (minimum bacalaureat).

 

[1]Care conform studiilor internationale recente constituie în medie 6-8 luni.