Comisia Parlamentară Economie, Buget și Finanțe în colaborare cu EBA Moldova au organizat o masă rotundă cu genericul “Sectorul de eficiență energetică – noi perspective pentru Republica Moldova

Scopul evenimentului a fost prezentarea noul proiect de lege cu privire la promovarea utilizării energiei din sursele regenerabile nr. 121 din 24.01.2014, prezentarea experienței internaționale în domeniu, colectarea comentariilor vis-a-vis de noua lege reunind reprezentanți ai sectorului privat din sector si a sectorului public.

Sedinta a fost lansata de Dl Veaceslav Ionita, Presedintele Comisiei Parlamentare economie buget si finante, care a prezentat actualul proiect de lege, enuntind pozitia statului vis-a vis de sectorul de regenrabile.

Franck Le Borgne, director al companiei Solartech, membrul EBA Moldova, a reiterat problemele cele mai stridente și a venit cu propuneri intr-u soluționarea acestora. Printre problemele enunțate au fost dificultățile ce lansarea unui investor strain pe piata de regenrabile, eliberare de tarif, calcularea tarifului, TVA și impozitul pe venit în cazul distribuitorilor de energie la achiziția de energie electrică, limitările ce țin de măsurarea volumului de rețea instalată, etc.

Dl Tudor Copaci Viceministru al economiei a explicat sistemul de aplicare a legii precum si necesitatea elaborarii unui cadru regulatoriu care va prevede clar si transparent conditiile de intrare pe piata regenerabililor.

De asemenea s-a mentionat includerea un tarif pentru investitorii care instalează unități second-hand de producere a energiei regenerabile, propuneri referitor la procedura de aplicare a noii legi și propunerea de a o valida în 2 etape.