Înțelegere mai aprofundată a Analizei Impactului de Reglementare

În perioada 11-12 iulie, EBA a organizat un curs de instruire în Analiza Impactului de Reglementare (AIR), cu suportul proiectului finanțat de UE “Asistența tehnică pentru implementarea DCFTA”. La curs au participat reprezentanții autorităților publice, iar formatorul a fost Roman Laduș de la Euro Management Group.

Organizarea acestui curs de instruire vine de la necesitatea dezvoltării dialogului public-privat, reducerii poverii administrative pentru sectorul privat și necesitatea de a acompania proiectele legislative cu Analiza Impactului de Reglementare. Au fost prezentate și explicate practici internaționale în implementare principiilor bunei reglementări, precum și avantajele AIR în elaborarea politicilor publice. Seminarul a fost dedicat atât angajaților din sfera publică care au experiență în AIR cât și celor pentru care acest concept este unul nou. Sesiunile au fost teoretice, cu mici simulări de exerciții în grup.

În sesiunile de lucru au fost abordate teme precum definirea problemei și stabilirea obiectivelor în AIR, identificarea opțiunilor, analiza impactului și compararea opțiunilor, măsurarea costurilor administrative, colectarea datelor, consultarea publică și evaluarea unui document de AIR. La sfârșitul celor două zile de instruire, participanții au primit certificate și le-au fost recomandate mijloace eficiente de comunicare cu sectorul privat.