Cea de-a 3-a sesiune a Academiei de Jurnalism Economic "Angajamentele RM pe domeniul sigurantei alimentare in cadrul DCFTA, progresul si restantele in implemetarea aceastora "

La data de 21 august a avut loc Cea de-a 3-a sesiune a Academiei de Jurnalism Economic "Angajamentele RM pe domeniul sigurantei alimentare in cadrul DCFTA, progresul si restantele in implemetarea aceastora.

Speakerul acestei sesiuni a fost Directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Dnul. Vladislav Cotici.

Partener organizator: Vitalie Condratchi

Republica Moldova are de îndeplinit patru condiții pentru a putea exporta produse animaliere în Uniunea Europeană, a declarat dnul Vladislav Cotici. 

În prezent, în UE, pot fi exportate doar mierea de albini, caviarul, praful de ou și pieile brute de animale, produse în Republica Moldova.

Printre condițiile pentru export se numără armonizarea cadrului legal cu cel al UE, în special modificarea hotărârii de Guvern 938 privind prelevarea probelor pentru control; îmbunătățirea sistemului de certifdicare și asigurarea calității controalelor oficiale, cerință îndeplinită urmare a reorganizărilor efectuate la ANSA; conformarea sistemului național de laboratoare la standardele europene, fiind acreditate trei laboratoare cu 70 de metode de testare alineate la standardele UE, inclusiv patru pe sănătate animală; corespunderea unităților de producție individuale cerințelor UE de calitate și siguranță.

Potrivit lui Vladilav Cotici, încă din 2016 au fost identificați trei agenți economici, producători de carne și, respectiv, ouă de pasăre, care trec prin proceduri de standardizare.

De asemenea, au fost recepționate cereri de la agenți economici ce vor să producă în Moldova așanumite produse compuse, cu materie primă importată exclusiv din UE sau țări terțe acreditate de UE.

Totodată, Vladislav Cotici a menționat în acest an începe construcția unei unități de procesare a sub-produselor de origine animalieră care nu sunt destinate consumului uman, implementat de Proiectul Agricultura Competitivă al Băncii Mondiale (MAC-P). Acesta este o condiție importantă atât pentru exportul în UE, cât și pentru activitatea în siguranță a producătorilor locali. Este vorba de resturi și deșeuri din producție, care în prezent sunt aruncate la gropi Bekkari și prezintă pericol pentru sănătate.

Misiunea de audit a DG Sante, planificată pentru toamna anului curent a fost amânată pentru primăvarea anului 2021, când este așteptată o decizie pozitivă privind exportul produselor de origine animală în UE.

Evenimentul este organizat în cadrul Academiei de Jurnalism Economic, un proiect al Asociației Businessului European (EBA Moldova), ce are ca obiectiv să încurajeze jurnalismul economic de calitate, prin oferirea de instruiri și acces la surse de informații obiective exclusive.

Sesiunea integrala poate fi vizualizata aici:

https://www.facebook.com/AcademiaJurnalismEconomic/videos/361583401907181/

Academia Jurnalismului Economic proiect realizat de European Business Association Moldova, orientat asupra consolidarii capacitatilor si cunostintelor practice in domeniul economic, a jurnalistilor.