Cea de-a 4-a sesiune in cadrul Academiei de Jurnalism Economic - GDPR si practica jurnalistica in Moldova

Reglementările europene privind datele cu caracter personal (GDRP) și prevederile legislației naționale, precum și impactul acestora asupra activității jurnalistice, au fost prezentate în cadrul unui webinar practic desfășurat astăzi de Asociația Businessului European în cadrul proiectului Academia de Jurnalism Economic. 

Expertul Sergiu Bozianu, președinte al Asociației pentru Viață Privată a prezentat reglementările și practica europeană în domeniu, făcând o comparație cu legislația națională, inclusiv prevederile legale ce nu corespund spiritului GDPR și ar urma să fie anulate. Au fost examinate cazuri concrete din Republica Moldova, când au fost încălcate drepturile jurnaliștilor, dar și când prin publicarea unor date cu caracter personal au fost încălcate drepturile persoanelor fizice. Printre cazurile concrete examinate se numără publicarea unor corespondențe personale, inclusiv electronice, transmisiunea live a unor evenimente publice sau utilizarea copiilor în evenimente electorale, etc. 

„Dreptul la viață privată nu este un drept absolut, ci unul concurent cu alte drepturi, cum ar fi dreptul la libera exprimare și la informație de interes public. Datele cu caracter personal nu sunt confidențiale prin definiție, ci reieșind din context și situație. Acestea pot fi publicate, atunci când prezintă interes public”, a declarat Sergiu Bozianu.