02 December 2019

Studiul de percepție a tichetelor de masă și analiza impactului impozitării acestora,

img

Comuncat de presa

O analiză independentă susține ca impozitarea tichetelor de masă va diminua veniturile la stat.

Parlamentul a decis acum trei luni modificarea tratamentului fiscal pentru tichetele de masă, prin aplicarea unor contribuții de asigurări sociale de 24%, care intră în vigoare în luna ianuarie 2020. În felul acesta autoritățile previzionează obținerea unor venituri suplimentare la buget de aproximativ 120 de milioane de lei anual.

Studiul citat a fost realizat de către Date Inteligente (iData) pentru Camera de Comerț Americană din Moldova, Asociația Businessului European, Asociația Investitorilor din România și Camera de Comerț și Industrie Moldova – Franța, pe un eșantion de 41 de companii din businessul mare și mijlociu. Studiul arată că, după modificările recente, veniturile la bugetul de stat din operațiunile cu tichetele de masă se vor diminua în comparație cu colectările actuale.

Drept urmare, autorii studiului recomandă statului ca, dimpotrivă, să încurajeze dezvoltarea pieței tichetelor de masă, păstrând statutul de beneficiu neimpozabil pentru acestea. Se estimează că tichetele de masă, prin avantajele multiple pe care le oferă actorilor implicați – întreprinderi, comercianți și angajați – vor genera încasări substanțiale la bugetul de stat.

Astfel potrivit studiului, circa 50 000 de persoane se bucură de acest beneficiu. Valoarea tichetelor de masă emise anual este de peste 300 de milioane de lei. Marea majoritate sau 73% din angajatori consideră tichetele de masă atrăgătoare din punct de vedere fiscal. Și angajatorii, și angajații sunt extrem de mulțumiți de tichetele de masa (nota 10 din 10).

Odată cu creșterea numărului de utilizatori ai tichetelor de masă până la 100 de mii, s-ar incasa adițional anual în bugetul național circa 186 de milioane de lei.

Între altele, tichetele de masă impulsionează creșterea vânzărilor legale în domeniul HoReCa și comerțul cu amănuntul, asigură un confort alimentar angajaților și diminuează fenomenul de plată a salariilor în plic.

Studiul recomandă autorităților evitarea modificării bruște a cadrului de impozitare, care pot afecta încrederea mediului de afaceri și a potențialilor investitori în economia națională. 

Conferinta de presa care a avut loc astazi, pe marginea acestui studiu, poate fi vizualizata aici: https://bit.ly/33J2Myu 

Studiul propriu-zis poate fi vizualizat aici: https://bit.ly/2P5Rm2p 

 

Other news

 

© 2012–2020 European Business Association
All rights reserved. Using materials from this site is permitted only with reference.

Website by AMIGO