JTI sprijină în premieră Bienala Teatrului Eugene Ionesco

Pentru prima dată, JTI este partener al renumitului Festival Internaţional al Artelor Scenice „Bienala Teatrului Eugene Ionesco - BITEI". Eveniment de tradiție, ajuns în acest an la cea de-a XI-a ediție, Festivalul se desfășoară în perioada 21 mai - 15 iunie și găzduiește companii de teatru din 10 ţări, care urmează să susțină peste 20 de spectacole.

Ediția din acest an este susținută de către Ministerul Culturii al Republicii Moldova, fiind și una specială. În luna aprilie BITEI a fost declarat prin decizie de Guvern drept manifestare culturală de amploare la nivel național, atribuindu-i-se statutul de Festival Internaţional al Artelor Scenice.

Ediţia curentă se desfăşoară sub sloganul: Make Theatre, Not War (Faceţi teatru, nu război), iar pe lângă cele trei secţiuni existente, Teatru, Dans şi Muzică, organizatorii au lansat in premiera secţiunea „Personalităţi notorii ale Teatrului Românesc", dedicată în acest an marelui regizor Alexandru Dabija.

Ca și în edițiile precedente, actorii japonezi au fost prezenți la Festivalul BITEI, reuşind și de această dată să confere Festivalului notă de prospeţime şi noutate. Trupele din Japonia s-au prezentat la BITEI cu spectacolele „Cele 5 bandite" - spectacol susținut de compania Hachimaru, „Amintiri despre mare" - compania Kanazawa Butoh Kan şi „Iată-l pe Godot", pus în scenă de Teatrul Office Natori.

Piesa „Cele cinci bandite" este scrisă de Kawatake Mokuami (1816-1893), cunoscut ca Shakespeare al Japoniei. Spectacolul, urmărit cu sufletul la gură, relevă drame ale oamenilor simpli din societatea japoneză a secolului al XIX-lea, reflectând sărăcia, fărădelegile comune acelei epoci, spiritul acut al responsabilității, legătura dintre mamă/tată-fiică, precum și soț-soție, greutățile și neajunsurile vieții, care sunt trăite profund de toți membrii familiei.

În „Amintiri despre mare" artiștii au ilustrat prin mișcări de dans un portret. Amintirile sunt ca niște sedimente care se depun la fundul mării și rămân netulburate de viața de zi cu zi. Mișcările de butoh (teatru - dans specific japonez) dificile de realizat, dar pline de expresivitate și subtext au uimit publicul chișinăuian prin mesajul despre viața ca trăire spirituală mai mult decât doar o trecere fizică prin ființă.

„Noi nu urmărim să creăm linii frumoase cu ajutorul mișcărilor corpului, dar să reprezentăm trăirile noastre cu ajutorul acestor mișcări. Ar putea fi o formă de dans ciudată pentru unii, dar e accesibilă celor  cu inima deschisă. Scopul nostru este ca acest spectacol să vă stimuleze imaginația, astfel încât să vă creați propria istorie, împletită din amintiri ascunse", au declarat actorii niponi.

Cea de-a treia piesă, „Iata-l pe Godot", este scrisă de Minoru Betsuyaku, unul dintre cei mai importanți dramaturgi ai teatrului contemporan din Japonia. Acest spectacol a uimit prin situațiile absurde care se nasc din viața de zi cu zi, reprezentate cu umor și ironie de către actorii niponi.

JTI susține în mod tradițional excelența în cultură și artă, fiind și un important promotor al culturii japoneze. In Moldova, compania este partener al celor mai importante evenimente culturale - Festivalul Internațional „Regina Vioara", Festivalul Internațional „J.S. Bach", al turneelor Stradivarius, Pianul Călător și Flautul de Aur, precum și organizator al Întâlnirilor JTI.

JTI este divizia internaționala a Japan Tobacco Group, unul dintre principalii producători de țigarete la nivel global. JTI are sediul central în Elveția, fiind prezentă în peste 120 de ţări, având circa 27.000 de angajați. Compania comercializează unele dintre cele mai recunoscute mărci la nivel mondial, cum sunt Winston, Mevius, Camel, Benson & Hedges, Sobranie sau LD. Pentru mai multe informații, vizitati www.jti.com.