Business Breakfast cu Ambasadorul României în Moldova, dl Daniel Ioniță

În data de 27 septembrie, membrii EBA au avut șansa unică de a face cunoștință cu noul Ambasador al României în Moldova, dl Daniel Ioniță. Ambasadorul a discutat situația economică și politică în țara noastră, în contextul suportului financiar oferit recent de către Guvernul României, a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii în diverse domenii, precum și susținerea direcționată pentru sporirea exporturilor din R. Moldova spre piața U.E.

Dl Ioniță a subliniat nevoia de a complementa economiile celor 2 țări și de a crea un mediu de afaceri mai prielnic, asigurînd o plasă de siguranță legală și financiară. Aceasta constituie premisa principală în atragerea investitorilor în Moldova. O altă problemă ce necesită a fi abordată este neîncrederea societății față de guvern. În acest caz, guvernul trebuie să-și redobîndească credibilitatea, lucru ce poate fi realizat prin reformarea administrației publice, lupta împotriva corupției și îmbunătățirea legislației în afaceri.

România este cel mai mare partener de export al Moldovei și anume acest fapt i-a determinat pe membrii noștri să vină cu întrebări și sugestii pentru îmbunătățirea comerțului dintre cele 2 țări. Membrii EBA și-au exprimat interesul față de modul în care România asistă Moldova în cazul embargoului și care sînt factorii de succes pe care Moldova îi poate copia și implementa local. La fel s-a discutat ce instituții din România pot asista în accesarea fondurilor europene, îmbunătățirea transportului aerian regional și patronatele românești în Moldova. Totuși, cel mai discutat subiect a fost controlul trecerii frontiere și cozile lungi ce afectează negativ businessul de pe ambele maluri ale Prutului. Cum exportul către România și UE este în creștere, nevoia de a fluidiza traficul mărfurilor și persoanelor la fronieră este prioritară.

EBA îi mulțumește Ambasadorului pentru timpul său și disponibilitatea de a include aceste sugestii în agenda sa de lucru.