Conferinta Internationala "Mediul si schimbarea climei: de la viziune la actiune”

La 5 iunie, Ministerul Mediului a desfasurat Conferinta Internationala ştiinţifico-practică “Mediul si schimbarea climei: de la viziune la actiune” in contextul zilei mondiale a mediului. 

Conferința a reprezentat o platformă de discuții, schimb de experiență și de cunoștințe privind aspectele de îmbunătățire a calității mediului înconjurător, abordind tematici importante precum: managementul integrat al deșeurilor, colectarea ambalajelor, conservarea și protecția biodiversității, educația ecologică, promovarea eficienței energetice și a tehnologiilor non-poluante, dar și pașii concreți care urmează a fi întreprinși în vederea atenuării fenomenului schimbărilor climatice și adaptării la efectele acestora.

Tinind cont de implicarea activa a EBA Moldova in domeniul de management al deseurilor solide si crearea unui comitet setcorial in acest sens, EBA Moldova a participat la aceasta conferinta, reiterind importanta elaborarii cadrului legislativ necesar in domeniul managementul deseurilor solide, un angajament al RM prevazut inclusiv in Acordul de Asociere. Dna Mariana Rufa, director executiv EBA Moldova a prezentat actiunile EBA Moldova in acest sens, a mentionat despre existenta comitetului sectorial EBA pe probleme de mediu si  a incurajat mediul de afaceri precum si autoritatile publice locale sa se implice activ in elaborarea legislatiei in cauza, prezentind comentariile sale la proiectul de lege existent elaborat de Ministerul mediului. Dna Sabine Strnad, expertul international din partea EBA si Hellenic Coca Cola a prezentat practica Romaniei si Bulgariei precum si cele mai bune exemple de functionare al sistemelor de management al deseurilor solide la nivel international. Dnei a mentionat despre importanta legislatiei secundare care trebuie sa prevada foarte clar rolurile si responsabilitatile fiecarei componente din sistem precum si existenta unui mecanism   de plati care sa sutina viabilitatea sistemului in intregime.