Costul Desfășurării Afacerilor în Moldova. Perspectiva 2016.

Pe 14 martie, Banca Mondială și Guvernul Moldovei au lansat sondajul Cost of Doing Business pentru anul 2016. Cu această ocazie, EBA a împărtășit opinia sectorului privat pe seama concluziilor sondajului.

Sectorul privat și autoritățile publice s-au adunat la un loc pentru a discuta ultimele concluzii ale raportului anual efectuat de către Banca Mondială pe tema costului desfășurării afacerilor în Moldova și tendințele ce au fost identificate în ultimul an. Dl Alex Kremer, Director de Țară pentru Moldova al Băncii Mondiale, a prezentat rezultatele raportului, oferind mai multe detalii asupra măsurilor întreprinse și al rezultatelor obținute, care au dus la simplificarea mediului de afaceri. Dl Octavian Calmâc, Ministrul Economiei, a accentuat că guvernul este orientat pro-business și susține activitatea antreprenorială în Republica Moldova prin dezvoltarea unui cadru legal mai bun în domeniul dat. Ministrul Finanțelor, Dl Octavian Armașu, a reiterat nevoia unei îmbunătățiri constante și implementarea celor mai bune practici UE în această privință.

EBA a mulțumit organizatorilor pentru prezentarea parțială a problemelor actuale și a confirmat cooperarea strânsă cu autoritățile publice pe diverse platforme, inclusiv lucrul comun cu unele agenții pe seama unor amendamente legale, în mod special cooperarea pentru redactarea Politicii Fiscale. Necătând la acest fapt, Asociația a fost martora unor intervenții impredictibile în amendarea legii atunci când aceasta ajunge în Parlament. Business-ul se confruntă cu o situație confuză atunci când nu au loc dezbateri publice pe marginea unor amendamente importante, în care lipsesc mecanisme clare de implementare. Aceasta la rândul său prejudiciază imaginea statului pentru investitorii străini. EBA a mai menționat nevoia de a îmbunătăți autoritățile publice subordonate, astfel încât sistemele ce sunt implementate de către ele să fie într-adevăr funcționale.

Pe 6 aprilie, EBA va lansa documentul său anual Business Issues, care va descrie detaliat problemele cu care se confruntă sectorul privat.