Dejun de afaceri cu Domnul Octavian Calmîc, Ministru al Economiei și Infrastructurii

În data de 22 septembrie 2017, EBA a organizat un dejun de afaceri pentru membrii săi cu Domnul Octavian Calmîc, Ministru al Economiei și Infrastructurii, în contextul ultimei Reforme a Structurii Guvernamentale. Reprezentanții companiilor au asistat la un dialog constructiv, axat atât pe problemele actuale din domeniile pe care le reprezintă, cât și pe activitățile prioritare ale Ministerului Economiei și Infrastructurii din acest an. Evenimentul a fost deschis și moderat de către Președintele EBA - Domnul Thomas Moser și Directorul Executiv - Doamna Mariana Rufa.

Au fost discutate politicile și reglementările necesare pentru a fi implementate în domeniul reformei regulatorii, politicii bugetar-fiscale, energiei, inclusiv domeniilor noi preluate în urma reformei Guvernului: IT, construcții și transporturi. Printre prioritățile ministerului din acest an regăsim: finalizarea reorganizării funcțiilor de control, stabilire procedurilor de activitate, simplificarea rapoartelor fiscale și efectuarea controalelor pe principii transparente deschise, prin notificarea agentului economic. În domeniul construcțiilor, prioritatea este renunțarea la metodele sovietice prin modernizare și preluare a standardelor europene. În domeniul TIC se plănuiește crearea unui prim IT park virtual cu un regim fiscal preferențial, pentru accelerarea dezvoltării sectorului. În urma implementării, acest regim fiscal preferențial urmează să fie aplicat și altor sectoare de importanță economică națională.

Evenimentul a continuat printr-un dialog deschis dintre membri și Domnul Octavian Calmîc. Participanții au avut ocazia să ofere întrebări directe, în mod special ce țin de legea comerțului interior, propuneri la politica fiscală, propuneri de majorare a unor cote la export pentru UE, solicitarea susținerii din partea Ministerului la promovarea legislației necesare privind gestionarea deșeurilor, precum și ultimele evoluții în sectorul energetic.