Membrii EBA, FIA și AmCham au luat parte la un Mic Dejun de Afaceri comun, cu Ambasadorul Uniunii Europene și cel al Statelor Unite al Americii

În data de 9 decembrie, membrii EBA, FIA și AmCham au avut oportunitatea de a lua parte la un mic dejun de afaceri comun cu Excelența Sa dnul Pirkka Tapiola, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova și Excelența Sa dnul James Pettit, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova. Dialogul a fost focusat pe situația politică și problemele mediului de afaceri.

Președintele EBA, dnul Thomas Moser, a accentuat faptul că o situație politică stabilă este imperativă pentru mediul de afaceri, iar reformele ce au loc trebuie să aducă un impact pozitiv. Pirkka Tapiola, care este și Președinte Onorific al EBA, a reiterat că Moldova trebuie să corespundă angajamentelor luate, de vreme ce și societatea cere acest lucru. La fel, a mai menționat că situația politică nu schimbă fundamental relația dintre Uniunea Europeană și Moldova, de vreme ce 68,3% din exporturile țării sânt orientate către UE, care este și cea mai mare sursă de investiții străine directe în țara noastră. Discutând despre reformele ce au loc, dnul Pirkka Tapiola a menționat că este timpul să trecem de la reforme cantitative la cele calitative, remarcând expertiza tehnică pe care o oferă EBA în cazul amendamentelor la Codul Muncii și implicarea în inițiativa Învățământului Profesional-Dual. Dnul James Pettit a vorbit despre problemele legate de corupție, ce are un impact direct asupra calității vieții cetățenilor și asupra deschiderii companiilor străine să investească în Moldova, care ar putea, de altfel, să crească nivelul de trai în țară și să oprească exodul de creiere. După cum a precizat dumnealui, ideal ar fi ca reformele să fie o inițiativă a statului, iar asistența externă să fie utilizată după nevoie. În discursuri s-a mai specificat că trebuie acordată mai multă atenție libertății civice și libertății media în Moldova.

Un important mesaj din partea Excelențelor Sale a fost îndemnul către asociațiile de business să lucreze împreună și să folosească această influență pentru a deveni o voce mai puternică pentru membrii lor. La rândul său, dnul Moser a adăugat că și membrii trebuie să asigure succesul acestor asociații prin participarea activă la comitete. Evenimentul s-a încheiat printr-un dialog deschis dintre membrii asociațiilor și oficiali.