EBA în parteneriat cu Metro Cash and Carry susțin certificarea internațională Global Gap

În perioada 22-23 iunie 2016, cooperativele formate in cadrul proiectului Băncii Mondiale MAC-P au participat la un curs practic cu tematica “Global G.A.P.: Cerințe și aspecte practice de implementare”.

Cursurile date au fost organizate de EBA Moldova, în parteneriat cu Metro Cash and Carry și IFC, în cadrul proiectului Băncii Mondiale MAC-P, implementat de UCIMPA.

Lectorul acestor cursuri a fost dnul Kliment Petrov, care în prezent este în funcția de director comercial al Bulgap și Președinte al Grupului de Lucru Național Tehnic al GlobalGAP Fructe și Legume în Bulgaria.

GlobalGAP este una din cerințele de bază pentru accesul la piețile UE și nu doar. GlobalGAP reprezintă un suport substanțial companiilor în procesul acestora de a deveni furnizor de încredere pentru comercianții cei mai substanțiali locali și regionali. Conținutul prezentat pe parcursul seminarului a fost pe cât de subiectiv și detaliat posibil, bazat pe experiența companiilor agricole de pe piața europeană, adaptat la piața locală.

La data de 24 iunie, în contextul aceluiași proiect MAC-P, cooperativele au efectuat o vizită la una din companiile agricole autohtone care deja are implementată sistemul de certificare GlobalGAP. Participanții au avut ocazia de a învăța care sunt implicațiile și beneficiile unei companii certificate GlobalGAP și care sunt provocările în procesul de implementare, dar și beneficiile pe termen lung. Pe parcursul vizitei compania SGS a explicat procesul de efectuare a auditului la fermă.

Vizita dată a fost organizată de EBA Moldova cu suportul SGS Moldova.