EBA Moldova participă la ședința Consiliului Economic pe lângă Prim-Ministru cu genericul “Implementarea DCFTA în RM, problema cu care se confrunta mediul de afaceri”

La data de 8 iulie 2015 EBA Moldova participa la sedinta Consiliului Economic de pe linga PM cu genericul "Implementarea DCFTA in RM, problema cu care se confrunta mediul de afaceri".

Premierul interimar Natalia Gherman a prezidat şedinţa Consiliului Economic al Prim-ministrului Republicii Moldova, în cadrul căreia au fost examinaţi factorii ce influenţează punerea în aplicare a Acordului de Asociere RM-UE, în special a componentei privind instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA).

În debutul şedinţei, Natalia Gherman a menţionat că, la un an de la semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere este necesar de a examina impactul acţiunilor realizate, precum şi identificarea măsurilor necesare pentru o mai bună valorificare a oportunităţilor oferite de partenerii europeni şi înlăturarea barierelor din calea accesului mărfurilor moldoveneşti pe piaţa UE. 

În cadrul sedintei EBA Moldova a abordat problema ce tine de:  recunoașterea unilaterală a certificatelor și standardelor UE, simplificarea procesului de omologare și certificare (reducerea timpului cu minim 50% și a costului). Alte problem care au fost abordate in cadrul sedintei s-au referit la urmatoarele: realizarea modificărilor necesare pentru implementarea procedurilor simplificate de vămuire, reducerea procedurilor, a numărului documentelor și a timpului necesar pentru obținerea actelor permisive pentru export, asigurarea transpunerii catalogului european de semințe și fertilizanți în legislaţia naţională.

EBA de asemenea a prezentat rezultatele proiectului DCFTA finantat de Guvernul Suediei prin intermediul IFC, reiterind acel numar de peste 600 companii pe intreg teritoriu al RM instruite si ajutate sa-si diversifice comertul pe piata UE. EBA de asemenea a listat activitatile de lobby si documentele de poziție elaborate în cadrul proiectului DCFTA și rezultatele atinse până la moment (simplificarea procedurii de eliberare a certificatelor fitosanitare, simplificarea procedurilor vamale de export etc.)