EBA a organizat o ședință pentru identificarea problemele prioritare a sectorului automotive din Moldova

În data de 24 ianuarie 2018, EBA a organizat o ședință asupra problemelor prioritare pe care le înfruntă sectorul automotive din Moldova. Ședința este parte a proiectului dedicat consolidării Agendei de Politici și Mediu de afaceri, precum și capacităților companiilor automotive din Moldova, în contextul subvenției locale acordată Asociației Businessului European de către GIZ Moldova. 

Întrunirea a fost organizată cu susținerea Consiliului Economic pe lângă Prim Ministru, unde au participat 35 de persoane, dintre care 25 reprezentanți ai sectorului automotive. La fel, au fost prezenți și reprezentanți ai autorităților publice, cum ar fi: Consiliul Economic, Serviciul Vamal, Serviciul Fiscal de Stat, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Educației cât și alte autorități relevante.

Ședința a fost deschisă de către Thomas Moser - Președintele EBA,  Veaceslav Sutchevici - Investment Promotion Manager GIZ Moldova și Diana Levcenco - Expert al Consiliul Economic pe lângă Prim Ministru. Mariana Rufa, Directorul Executiv EBA, a fost moderatorul discuției cu sectorul privat, fiind focusată pe identificarea problemelor prioritare pe care le înfruntă sectorul automotive din Moldova. Au fost atinse domenii ca Politica Fiscală, Proceduri Vamale, Legislația Muncii, Managementul Deșeurilor, cât și Sistemul de învățământ.

Ca urmare a acestei întâlniri, toate problemele expuse vor fi evaluate și analizate în documente de poziție dezvoltate de către EBA Moldova și prezentate ulterior autorităților publice relevante, cu scopul de a accelera procedurile de eliminare a barierelor cu care se confruntă sectorul automotive în Republica Moldova. Vor fi organizate ședințe tehnice necesare cu autoritățile relevante pentru a prezenta problemele și promova soluții.

Totodată, proiectul va oferi acțiuni practice și tehnice cu scopul de a fortifica și consolida capacitățile și competența echipei manageriale din sectorul automotive, în domenii cum ar fi: normele privind originea, probleme pe impozitare, Proceduri Vamale, Noul Cod al Muncii și regulamentele Managementului Deșeurilor. 

 

Also on consecon.gov.md