EBA participa la OECD Eurasia Week 2014

In perioada 25-27 noiembrie 2014, EBA Moldova a participat la Programul de Competitivitate OECD EURASIA, care a avut loc la Paris, Franța.

Programul de Competitivitate Eurasia a fost lansat in 2008 pentru a susține economiile Eurasiatice in dezvoltarea unei pieți mai competitive și dinamice - ambele la nivel național și regional - pentru a genera o dezvoltare sustenabilă. Programul s-a focusat pe o abordare comprehensivă care include un dialog regional, o evaluare inter pares, definirea reformelor primordiale și asistență în implementarea și crearea politicilor.

Inițiativa Centrală Asia, lansată în 2008, acoperă Afghanistan, Kazakhstan, Republica Kârgâztan, Mongolia, Tajikistan, Turkmenistan și Uzbekistan. Inițiativa Europei de Est și a Caucazului de Sud, lansată în aprilie 2009, acoperă șase țări ale Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ukraina.

Ambele inițiative sunt orientate spre crearea unui climat investițional favorabil, îmbunătățirea productivității, susținerea antreprenoriatului, dezvoltarea sectorului privat și construirea de economii bazate pe cunoștințe care vor face această regiune mai competitivă și atractivă din punct de vedere al investițiilor.

Săptămâna OECD Eurasia a adunat mai mulți reprezentanți din regiunea Eurasia, țările membre OECD, academiciani, leaderi de afaceri, organizații partenere internaționale, societatea civilă și experți relevanți pe aspecte tematice.

La forum, Dna Mariana Rufa, directorul Executiv EBA a oferit o prezentare a oportunităților Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv pentru afaceri și care ar fi beneficiile aderării la piața UE. Problemele descrise în prezentări au fost pe larg susținute de Georgia și Ukraina, de asemenea Tadjikistan și Armenia etc. Prezentările s-au focusat pe necesitățile și beneficiile pe care producătorii agricoli le pot avea odată cu vânzarea producției lor pe piața UE. O atenție specială a fost oferită investițiilor non-materiale, cum ar fi cunoștințe practice asociate cu exportul pe piața UE precum și cerințele și standartele de calitate înaintate de UE care trebuie luate in considerație cum ar fi certificările internaționale, cerințele stabilite de rețelele internaționale de supermarkete și angrosiști, HORECA etc. pentru a deveni mai competitivi pe piața UE.

Întâlniri bilaterale au fost organizate pe parcursul a trei zile împreună cu Secretariatul Relațiilor Internaționale OECD.