EBA a participat la Forumul Economic Anual “Uniunea Europeană pentru Bussinesul din R. Moldova”, organizat de către Delegația Uniunii Europene în Moldova

Pe 7 decembrie, EBA a participat la cea de-a 3-a ediție al Forumului Economic Anual “Uniunea Europeană pentru Bussinesul din R. Moldova”, organizat de către Delegația Uniunii Europene în Moldova. Peste o sută de reprezentanți ai companiilor din țară, din diverse sectoare, au luat parte la eveniment.

Scopul forumului a fost de a prezenta potențialul uriaș al proiectelor finanțate de către UE, precum și suportul oferit Moldovei de către UE, preponderent în sectorul privat. În acest context, EBA a elaborat analiza “DCFTA Briefs”, care rezumă domeniile-cheie ale DCFTA, cum ar fi probleme legate de import și export identificate în 2016. În prezentarea sa, Olesea Ghedrovici, expertul EBA pe aspecte financiare și fiscale și autorul acestei analize, a prezentat informația statistică și a descris unele probleme ale tranzacțiilor comerciale exterioare. Directorul executiv EBA, Mariana Rufa, a oferit celor prezenți o imagine mai amplă a problemelor cu care se confruntă sectorul privat, făcând referință la deficiențele sectorului bancar, celui judiciar și reformele legate de statutul de drept, serviciilor vamale și a agențiilor pentru securitatea alimentelor, în contextul importului și exportului identificate de către companii, și altele.

Potrivit Ministerului Economiei, exporturile Moldovei către piața UE au crescut până la 63,8 % în primele 6 luni ale anului curent.