Implementarea eficientă a Acordului privind Facilitarea Comerțului

În perioada 5-7 aprilie, EBA a luat parte la o serie de workshop-uri organizate de către Grupul Băncii Mondiale în Moldova, ce vizează implementarea Acordului Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) privind Facilitarea Comerțului, cu participarea reprezentanților guvernului și ai sectorului privat. Discuțiile au fost inițiate în cadrul Comitetului Național pe Facilitarea Comerțului, funcția căruia o exercită Consiliul Economic al Prim-ministrului.

Scopul acestor workshop-uri a fost de a revizui Evaluarea Republicii Moldova în Acordul OMC privind Facilitarea Comerțului din 2014 și de a elabora un plan de acțiuni cu părțile interesate din mediul public și privat în cadrul Comitetului Național pe Facilitarea Comețului creat recent în Moldova.

Ecaterina Chirilenco, Manager EBA pe Politici și Lobby, a participat la consultările și exercițiile de evaluare, și a prezentat problemele ce țin de facilitarea comerțului care au fost adresate de către EBA în cadrul grupului de lucru pe Facilitarea Comerțului a Consiliului Economic, prezidat de către asociație. Majoritatea problemelor sunt focusate pe valorificarea oportunităților comerciale oferite de DCFTA, reforma procedurilor serviciilor publice pentru facilitarea comerțului, cum ar fi administrația și procedurile vamale, taxa pentru poluare, importul produselor modificate genetic, reformarea ANSA (Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor), și altele. EBA a oferit și câteva recomandări pentru noul Comitet Național pe Facilitarea Comerțului.