Republica Moldova - Țară Candidată la aderarea cu UE

Eu Moldova Candidacy – Round Table Discussion, eveniment organizat de EBA Moldova, cu participarea distinșilor oaspeți: Dl Siegfried Mureșan, Deputat în cadrul Parlamentului European, Președinte Delegației la Comisia Parlamentară de Asociere UE-Moldova, Dl Janis Mazeiks, Ambasadorul UE la Chișinău, Președintele de onoare a EBA Moldova, Dl Radu Marian, Președinte Comisiei Parlamentare Economie, Buget și Finanțe, Dl Dumitru Alaiba Vicepremier, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Scopul evenimentului a fost de a prezenta prioritățile cheie de politici ce derivă din agenda de aderare a RM la UE și discută provocările cu care se confrunta business-ul la moment.

Evenimentul a fost lansat de DL Siegfried Mureșan, care a prezentat pachetul de suport din partea UE pentru a sprijini procesul de aderare a RM la UE, precum și exemplul României în procesul de aderare, cadrul de dezvoltare economică, inclusiv prin atragerea de investiții după ce țara a devenit membrul UE.

Europarlamentarul a reiterat necesitatea implementării cadrului de reforme ce derivă din condiționalitate de aderare, precum și suportul financiar de care va beficia RM în acest sens și care vă fi direcționat spre investiții în infrastructura și sprijinirea antreprenorilor.

Dl Janis Mazeiks a menționat despre toată implicarea echipeie Delegației UE precum și a echipei de înalți consiglieri care au fost delegate de Comisia UE pentru a sprijin procesul de reforme în RM. Dlui a punctat cât de important este implementarea reformei de justiție care stă la bază procesului de atragere a investițiilor într-o țară.

Dl Radu Marian a salutat implicarea EBA Moldova în dialogul public - privat pe o serie de inițiative legislative, ceea ce, în rezultat, a dus la identificarea unor soluții pentru a asigura conformarea acestor legi cu Aquis-ul Comunitar. Dlui a menționat despre necesitatea intrării în vigoare a Codului vamal, legii concurenții, codului de urbanism etc, toate acestea fiind de impact pentru business.

Dl Dumitru Alaiba apreciat implicarea asociației în inițiativele legislative focusate pe dereglementarea business-ului, menționând și de digitalizarea unor procese de business, care în consecință vor optimiza costurile timpul și bugetele agenților economici.

Comunitatea de afaceri a abordat subiectul rândurilor enorme în vama și efectul negativ asupra afacerii, perturbând relațiile comerciale dintre agenții economici din RM și partenerii din UE. S-a menționat impactul negativ din cazua riscului aplicării penalităților costisitoare în eventualitatea neonorarii condițiilor contractuale. De asemenea, s-a menționat necesitatea extinderii accesului la finanțările ODA pentru agenții economici de talie medie, astfel încât să poată majora producerea și cataliza exporturile spre UE. Mediul de afaceri a apreciat deschiderea Guvernului și a Comisiei Europene, garantând tot suportul necesar în a susține guvernarea în acest proces impreios pentru dezvoltarea sustenabila a țării.

EBA vă rămâne la dispoziție prin expertiza sa și sprijinul comunității pe care o reprezintă de peste 100 companii locale și internaționale în parcursul European al țării. Acest eveniment este organizat cu suportul financiar al Uniunii Europene și cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est Europene în cadrul proiectului ”Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă a țării”, precum și suportul financiar al membrilor EBA: maib Monicol Moldcell Premier Energy Distribution Wine.md #Eba_Moldova