Întrunire comună între membrii EBA/AMCHAM/FIA/CCIFM și misiunea FMI

Pe 13 iulie 2016, membrii EBA au avut ocazia să discute cu Dna. Ivanna Vladkova-Hollar, în contextul vizitei misiunii FMI în Moldova în perioada 5-15 iulie 2016. Misiunea a inițiat discuții privind un posibil program susținut de FMI, prin care tinde să ajungă la un acord privind un set cuprinzător de politici, care să contribuie la menținerea stabilității macroeconomice, îmbunătățirea guvernării corporative și sporirea transparenței acționarilor în sectorul bancar, precum și să stimuleze creșterea economică durabilă și cuprinzătoare. Prin intermediul acestei întruniri comune cu reprezentanții sectorului privat, Dna. Vladkova-Hollar a sesizat ce funcționează sau nu funcționează și ce ar trebui să considere FMI în discuțiile ulterioare cu autoritățile.  

EBA a prezentat situația curentă a mediului de afaceri, axîndu-se pe problemele legate de schemele frauduloase ale sistemului bancar, proiectul de lege al serviciului fiscal și implementarea incompletă a legii 407 cu privire la Asigurări ,în speță, a prevederilor ce țin în raportarea financiară în domeniul asigurărilor. EBA consideră că reformarea sectorului bancar nu e suficientă în lipsa unei urmăriri a progresului. Proiectul de lege al serviciul fiscal are puncte vulnerabile și necesită a fi conceptual restructurat și convenit cu reprezentanții sectorului privat. Adițional, încălcările majore din cadrul companiilor de asigurări ar putea fi evitate prin intermediul raportărilor financiare, fapt ce ar crește transparența operațiunilor acestor entități. Reprezentantul FMI a acentuat relevanța sectorului financiar pentru dezvoltarea economică, specificînd că o rată a dobînzii scăzută este bine-venită, dar nu suficientă și creditele pentru sectorul privat trebuie oferite de către bănci sănătoase. Dna. Ivanna Vladkova-Hollar a specificat că rezutatele necesită a fi urmărite în continuare și succesul considerat nu după numărul de legi promulgate, ci după implementarea lor. Ca recomandări pentru consolidarea sectorului bancar au fost sugerate instituirea unui cadru legal care ar permite schimbarea regulării în bănci prin intermediul legislației, consolidarea sistemului judiciar și mai mult activism din partea regulatorilor.    

Membrii EBA au continuat discuția, menționînd instituțiile microfinanciare moldovenești, protecția istovitoare a muncii, care duce la instabilitate macroeconomică, nevoia de a supraveghea, controla și sancționa procesul de reformare, pentru a fi capabili de a rambursa datoriile către instituțiile financiare globale, menținerea pe un termen de cel puțin 3 ani a previzibilității politicii fiscale și implementarea reglărilor sofisticate în măsura unei pieți pregătite.