Pe 25 octombrie, EBA Moldova a participat la conferința „Lansarea Platformei Science to Business”, organizată de către Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic împreună cu Academia de Științe din Moldova

Mariana Rufa, directorul executiv EBA, a făcut o prezentare a lacunelor existente pe care le întîmpină companiile care doresc să implementeze tehnologii inovative. Aceasta a menționat dezavantajele generale ale sistemului din punct de vedere legislativ, financiar, al capacităților de expertiză și educaționale, precum și din punct de vedere instituțional. Ea a mai enumerat angajamentele internaționale pe care Republica Moldova și le-a asumat în contextul Acordului de Asociere, Capitolului 9 al Drepturilor de Proprietate Intelectuală și efortul exercitat de către AGEPI în acest sens.

“Conexiunea dintre Business și Știință în Moldova este încă una slabă, deși s-au făcut niște primi pași în această direcție. Este important ca știința să coreleze cu modelul de afaceri bazat pe cerere și să se focuseze pe acele sectoare economice care apar în Moldova, susținându-le prin soluții inovatoare. Din nefericire, mulți savanți moldoveni sînt premiați ca cetățeni ai altor state, în timp ce Moldova nu e capabilă să-i rețină pentru a-i dezvolta drept un atu care să contribuie la dezvoltarea economiei moldovenești” a explicat dna Rufa. Conferința a avut loc la Academia de Științe a Moldovei.