Pe 6 aprilie, EBA a prezentat documentul său anual – Busines Issues Briefs, în care sunt descrise problemele-cheie ale mediului de afaceri, ce împiedică dezvoltarea sectorului privat. Documentul a fost elaborate de către EBA, în colaborare cu Suportul Tehnic al Proiectului DCFTA, finanțat de către UE.
Discuția a fost condusă de către Dl Petros Sourmelis, Șeful Unității DG Trade din cadrul Comisiei UE, Dl. Pirkka Tapiola, Președinte de Onoare EBA și Ambasadorul UE în Republica Moldova, Dl. Octavian Calmâc, Vice Prim-ministru și Ministru al Economiei, precum și Dl. Thomas Moser, Președinte EBA și Dna Mariana Rufa, Director Executiv EBA. Printre participanțți evenimentului s-au numărat reprezentanții sectorului privat, autorităților publice, organizațiilor internaționale și diplomați.
Scopul acestui document este de a prezenta problemele-cheie pe care sectorul privat le întâmpină în Moldova, fiind abordate mai multe sectoare în ediția din acest an. Dna Rufa a subliniat faptul că obiectivul asociației a fost de a dezvolta un document concis, dar cu probleme concrete ale unor sectoare bine definite, și cu exemple specifice. Dl Moser a prezentat principalele aspecte ale documentului, referindu-se la stabilitatea politică și macroeconomică, cadrul legal, fiscal și vamal, statul de drept, infrastructura, accesul la servicii financiare și resursele umane. Este important de menționat că unele reforme începute în acest an deja acoperă unele dintre problemele identificate.
Dl. Tapiola a reiterat nevoia de a aborda cu seriozitate discuția dată și de a nu pune accentul doar pe transformarea mărfurilor, ci pe calitatea vieții din țară. Dl. Calmâc a menționat că e nevoie de a găsi soluții și nu doar de a asculta problemele sectorului, astfel încât să fie respectate angajamentele internaționale. Dl. Sourmelis a reamintit că UE rămâne principalul partener financiar și comercial al Moldovei, standardele europene permițând produselor moldovenești să concureze și pe alte piețe internaționale. Acesta însă a mai adăugat că problemele legate de guvernanță trebuie abordate pentru ca situația să fie considerabil îmbunătățită.
Participanții au mulțumit EBA pentru abordarea holistică a problemelor și și-au exprimat deschiderea de a implementa în continuare DCFTA, și de a lucra împreună pentru asigurarea unei creșteri economice sustenabile.