Proiectul legii deșeurilor dezbătut în cadrul Comitetului EBA Economia Verde și Sustenabilă

Proiectul legii deșeurilor dezbătut în cadrul Comitetului EBA Economia Verde și Sustenabilă.

Apreciem eforturile Guvernului pentru a reglementa domeniul deșeurilor și pentru a promova o economie circulară. Cu toate acestea, varianta aprobată de Guvern ridică o serie de neclarități din partea mediului de afaceri.

În special, suntem preocupați de următoarele aspecte:

Termenul de intrare în vigoare, unul prematur și neclar, ținând cont că în UE este implementat doar în 14 țări, cu recomandarea din partea Consiliului UE implementării din anul 2029.

Neclaritatea cu privire la responsabilitățile și obligațiile mediului de afaceri.

Lipsa de predictibilitate a costurilor.

Insuficient sprijin pentru investițiile în infrastructura de colectare și reciclare.

Vom continua să dialogăm cu autoritățile pentru a clarifica aceste aspecte și pentru a asigura o reglementare echilibrată, care să sprijine atât protecția mediului, cât și dezvoltarea economică. Alexandru Gincu, Manager Afaceri Publice și Sustenabilitate Coca Cola HBC Moldova, Președintele Comitetului EBA Economia Verde și Sustenabilă, Eugen Cozmulici, Policy & Advocacy Manager, coordonator Comitetului EBA Economia Verde și Sustenabilă:

Această activitate a fost realizată de Asociația Businessului European cu suportul financiar al Uniunii Europene și cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est Europene în cadrul proiectului ”Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă a țării”.