Racordarea politicilor și practicilor de mediu în domeniul managementului deșeurilor solide la directivele UE a fost examinată într-un eveniment public organizat în premieră de Asociația Businessului European

Cele mai bune practici internaționale și ultimele inițiative naționale în domeniul de mediu și anume, managementul deșeurilor solide, în contextul implementării Acordului de Asociere cu UE au fost examinate la 28 aprilie în cadrul unui eveniment cu genericul „Managementul deșeurilor solide - provocări și oportunități ale sectorului privat în calea integrării în UE”, organizat de Asociația Businessului European (EBA Moldova) în colaborare cu Ministerul Mediului.

Scopul acestui eveniment a fost de a mediatiza importanța sectorului de mediu precum și impactul  noilor prevederi asupra sectorului privat in contextul armonizării legislației naționale la rigorile UE în domeniul managementului deșeurilor solide.

Evenimentul a fost deschis de vicepreședintele EBA Moldova, Dl Thomas Moser, Director General al companiei ICS Danube Logistics SRL, care a reiterat angajamentul și implicarea EBA Moldova în promovarea celor mai bune practici europene in domeniul mediului în RM.

În scopul informării mediului privat cu privire la ultimele inițiative în domeniul Managementului deșeurilor solide, întreprinse de Ministerul mediului, precum și prioritățile și planurile de mai departe, Dna Svetlana Bolocan, Șef Direcţia prevenirea poluării și managementul deșeurilor și  dna Nagornîi Maria, șef Direcţia analiză, monitorizare şi evaluare a politicilor au prezentat detaliat proiectul de lege privind deșeurile precum și angajamentele RM în domeniul mediului prevăzute în acordul de asociere.

Evenimentul a fost continuat cu prezentarea practicilor internaționale din Turcia, Romania și Bulgaria precum și Suedia. Experții internaționali s-au axat pe experiența practică a statelor europene precum și descrierea sistemelor existente în domeniul managementului deșeurilor solide.

Dincolo de prezentarea rigorilor impuse de legislația europeană, experții au ilustrat practicile referitoare la stimulentele existente în statele UE pentru a responsabiliza populația, consumatorii, producătorii și Autoritățile Publice Locale (APL) în implementarea legislației respective în termeni practici. Experții au descris modalitatea de implementare a legislației secundare pe diverse tipuri de deșeuri, sistemul de plăți ce susține și asigură viabilitatea acestui proces precum și modalitatea de implicare a APL-urilor. Un interes sporit l-a avut prezentarea privind  sistemele ce țin de răspunderea extinsă a producătorilor în contextul managementul deșeurilor solide, planificat de a fi implementat în RM, precum și practica internațională în acest sens.

Prezența experților internaționali a fost posibilă grație implicării active a companiilor Coca Cola Hellenic, Efes Vitanta și Moldcell Telia Sonera.

Evenimentul, la subiectul dat a fost organizat de EBA Moldova în premieră, identificând un interes sporit din partea mediului de afaceri, ONG-urilor, autorităților publice locale precum și a experților în domeniu. Urmare a primei discuții, EBA Moldova va prezenta propunerile sale la acest subiect, ce vor include practica internațională și  le va pune în discuții cu Ministerul Mediului pentru a asigura un proces pe cât se poate de incluziv și transparent pe calea racordării prevederilor din Acordul de Asociere în RM.