Revizuirea Codului fiscal şi a Codului vamal

Pe 6 aprilie, EBA a participat la consultările publice asupra Conceptului de rescriere a Codului fiscal și a Codului Vamal. Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Finanțelor și prezidat de vice-ministrul Iurii Cicibaba și șefa Direcției Generale Politică și Legislație, Rodica Braguță.

La prezentarea conceptului, s-a referit la necesitatea de rescriere a Codului fiscal și a Codului vamal în scopul creării unei noi structuri și așezări a normelor fiscale și vamale, care să faciliteze înțelegerea textelor legislative, să îmbunătățească și să înlăture lacunele legislației fiscale și vamale actuale, să creeze un sistem fiscal și vamal modern și eficient. Acesta ar contribui la eliminarea discriminării și a dublei impuneri, prevenirea cazurilor de evaziune fiscală și vamală, va veni în întâmpinarea mediului de afaceri, ce activează pe plan internațional, cu o claritate și compatibilitate mai mare între legislația fiscală și vamală națională și legislația UE.

În contextul dat, se urmărește a fi revizuite și eliminate facilitățile fiscale și vamale ineficiente. Acest subiect a provocat cele mai multe întrebări ale participanţilor la dezbateri. Olesea Ghedrovici, Consultantul EBA pe Aspecte Financiare și Fiscale, a menționat că mulți dintre cei prezenți la discuție sunt reprezentanţi ai businessului european în Moldova şi au decis să vină în țară inclusiv datorită facilităţilor fiscale oferite. Ea a mai adăugat căexcluderea facilităților le poate afecta afacerile și că trecerea la taxele şi accizele comunitare urmează a fi efectuate gradual.