Rezultate financiare BCR Chișinău în anul 2014

  • Profit operațional de 21.7 milioane lei, în creștere cu 77.8 la sută față de anul precedent
  • Pierdere netă de 3.7 milioane lei, influențată exclusiv de decizia managementului băncii de creștere a provizioanelor calculate în scop prudențial
  • Planuri de activizare a activităților comerciale pe segmentele țintă în anul 2015

Principala realizare a BCR Chișinău în anul 2014 a fost creșterea profitului operațional până la 21.7 milioane lei, cu 77.8% mai mult față de rezultatul obținut în anul 2013. Această creștere a devenit posibilă datorită concentrării eforturilor băncii de a îmbunătăți calitatea deservirii clienților și de a lărgi gama de produse și servicii oferite. Veniturile operaționale s-au majorat cu 11.0% față de anul precedent, iar cheltuielile generale și administrative ale băncii s-au redus cu 4.7% în rezultatul procesului de restructurare și eficientizare a costurilor, început încă în anul 2013.

Exclusiv în urma deciziei conducerii Băncii de creștere a provizioanelor, calculate în conformitate cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară și cerințele prudențiale stricte aplicate în cadrul Grupului BCR/ Erste, BCR Chișinău a încheiat anul 2014 cu o pierdere netă de 3.7 milioane lei. In acest context, rata de acoperire a creditelor neperformante din contul provizioanelor calculate conform standardelor internaționale de raportare financiară pentru creditele neperformante a crescut de la 17.5 % in anul 2013 la 37.5 % in anul 2014. Aceste măsuri au fost adoptate în conformitate cu politica de management al riscului de credit, ținând cont de tendințele macroeconomice din țară, precum și de viziunea managementului băncii de a asigura o sustenabilitate durabilă a businessului, în vederea stabilirii unei protecții adecvate la eventualele riscuri.

"Pe parcursul anului 2014 performanța operațională a BCR Chisinau s-a îmbunătățit substanțial. În același timp, banca a înregistrat un rezultat net negativ, influenţat exclusiv de decizia prudențială a managementului băncii de a majora provizioanele de risc, având în vedere necesitatea asigurării unei sustenabilități durabile a businessului prin sporirea gradului de acoperire a creditelor neperformante din contul provizioanelor calculate. Această măsură a fost realizată în strictă concordanță cu standardele internaționale de raportare financiară menite să reflecte situația financiară actuală și sa asigure un grad suficient de protecție. Fiind parte a Grupului BCR/ Erste suntem interesați de respectarea cerințelor prudențiale și transparenței în raportare.

În anul 2014 BCR Chișinău a finalizat procesul de restructurare început în 2013, a sporit eficiența operațională, și-a consolidat portofoliul de clienți corporate și a întărit capacitățile comerciale necesare pentru activizarea activității comerciale. Pentru anul 2015 ne propunem să consolidăm în continuarea pozițiile băncii pe segmentul de clienți corporate și să lărgim cooperarea cu angajații și partenerii acestora prin lărgirea gamei de soluții atât în domeniul creditării, cât și a tranzacționării bancare. Vom activiza activitățile comerciale pe segmentele țintă ale pieței. Prioritatea noastră strategică rămâne consolidarea parteneriatului cu clienții noștri internaționali și locali, fructificând avantajele apartenenței noastre la grupul BCR/ Erste", a declarat Juan Luis Martin Ortigosa, Președinte Executiv al BCR Chișinău.

Situația financiară a BCR Chișinău rămâne robustă. Principalii indicatori financiari s-au majorat. Activele totale ale Băncii la 31 decembrie 2014 au constituit 1078.2 milioane lei, cu 9.8% mai mult decât la sfârșitul anului 2013. Portofoliul de depozite atrase la 31 decembrie 2014 a constituit 513.9 milioane lei, în creștere cu 4.8% față de sfârșitul anului 2013. Capital total al băncii la 31 decembrie 2014 a constituit 383.5 milioane lei, cu 33.6% mai mult decât la sfârșitul anului 2013. Capitalul normativ total al BCR Chișinău la 31 decembrie 2014 a constituit 304.8 milioane lei, în creștere cu 18.6% față de sfârșitul anului 2013. Astfel capitalizarea băncii rămâne ridicată și va absorbi cu uşurinţă măsurile de provizionare sporită şi va rămâne solidă pentru a susţine o creştere sănătoasă pe toate liniile de afaceri în anii următori.
_______________________________________

Banca Comercială Română Chişinău S.A.:
BCR Chişinău S.A. şi-a început activitatea în data de 22 octombrie 1998, fiind una din primele bănci cu capital străin, membru al unui grup financiar internaţional care şi-a extins activităţile în Republica Moldova. Reţeaua băncii cuprinde 2 filiale şi 40 ATM-uri, care deservesc persoane fizice şi juridice. Acţionar unic al BCR Chişinău S.A. este Banca Comercială Română S.A. (România), membru Erste Group (Austria).

Banca Comercială Română S.A.:
Este lider pe piaţa serviciilor financiare din România, cu active de peste 14.4 miliarde EUR. Este banca Nr.1 după numărul de clienţi -Nr.1 în activităţile de creditare şi economisire. BCR este cel mai valoros brand financiar din România, după gradul de încredere al clienţilor şi după numărul celor pentru care BCR este principala instituţie de banking.

Erste Group:
Este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din Europa Centrală şi de Est. Mai mult de 44.000 de angajaţi deservesc peste 16.5 milioane de clienţi în cadrul a 2.800 de filiale din 7 ţări (Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia). La sfârșitul trimestrului 3, 2014 Erste Group deținea active totale de 197 miliarde EUR.

Pentru informaţii suplimentare BCR Chişinău S.A.:
Str. A. Puşkin 60/2 MD2005 Chişinău
Tel. +373 (22) 852 000; Fax. +373 (22) 852 002
E-mail: office@bcr.md
www.bcr.md