Momente ale Adunării Generale EBA, Sesiunea de Primăvară

Pe 25 mai, membrii EBA s-au întrunit într-o sesiune a Adunării Generale, în atmosfera distinsă a castelului Mimi. Printre invitați s-au numărat și reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, precum și diverși parteneri internaționali de cooperare și donatori.

Scopul acestei adunări a fost de a actualiza membrii referitor la activitățile întreprinse în 2016 și primele trimestre ale anului 2017 și  de a aproba raporturile de audit. Președintele EBA, Thomas Moser, a subliniat anul de succes pe care l-a avut EBA și progresul pe care l-a obținut asociația în toate domeniile de activitate, ce vizează îmbunătățirea mediului de afaceri, consolidarea capacităților membrilor și promovarea afacerilor între Moldova și UE. La fel, a subliniat și importanța implementării cu succes a reformelor economice pentru a asigura investiții private adiționale în anii ce urmează. Directorul Executiv EBA, Mariana Rufa, a continuat cu o listare extensivă a indicilor-cheie de performanță și a documentelor de poziție elaborate de EBA. Au mai fost discutate și rezultatele financiare din ultimul an. Raportul de audit pentru 2016 a fost realizat de Deloitte și prezentat de către Irina Litra, Director de Audit Deloitte, care a menționat surplusul obținut de către asociație și faptul că întregul set al situațiilor financiare EBA a fost pregătit în conformitate cu Standardele Naționale de Contabilitate, Indicațiile Metodice referitoare la Particularitățile Contabile pentru Organizații Non-Comerciale și politicile contabile.

ES Pirkka Tapiola, Ambasadorul UE a avut o apariție specială la adunare. Acesta a menționat volumul de muncă legislativă ce a fost efectuat, care a dus la reînnoirea asistenței financiare din partea UE către guvern. Acesta a specificat că uitându-ne la reformele date, vedem că multe legi sunt aprobate însă nu sunt implementate, subliniind că EBA are trebui să susțină punerea în aplicare a acestora. El a mai adăugat că într-o țară asociată cu UE, statul de drept și principiile europene trebuie respectate. Dl Tapiola a menționat că lucrul cu EBA a fost unul dintre cele mai mari succese și l-a felicitat pe Dl Moser și echipa condusă de către Dna Rufa, a cărei pasiune și dedicație ajută companiile locale și internaționale să meargă înainte. Dl Moser a mulțumit Delegației pentru sprijinul acordat inițiativelor asociației.

A urmat o recepție și o sesiune de networking, în care membrii au avut ocazia să socializeze și să povestească mai multe despre asociație altor invitați.