Cu sprijinul USAID și al Guvernului Suediei, membrii EBA și beneficiarii proiectului discută constructiv cu Serviciul Vamal

Pe 21 februarie, cu sprijinul sub formă de grant al USAID și al Guvernului Suediei, membrii EBA și beneficiarii Proiectului de Competitivitate din Moldova s-au întâlnit cu echipa de conducere a Serviciului Vamal, în formatul unui dejun de afaceri organizat de către EBA. Participanții și-au explicat îngrijorările pe marginea problemelor concrete legate de administrarea vamală.

Evenimentul a început cu o prezentare din partea Serviciului Vamal, în care Iurie Ceban, Director Adjunct, Rosario de Blasio, Înalt Consilier UE în domeniul vamal și Natalia Calenic, șeful departamentului Management Strategic au prezentat beneficiile inițiativelor ce au fost lansate recent. Inițiativele includ proceduri noi ce țin de vămuirea electronică E-customs, eliberarea certificatelor de origine și implementarea unor aspecte ce vizează sistemul de tranzit.

În prezența membrilor și asociațiilor ce sunt implicate active în import/export, directorul executiv EBA a subliniat faptul că procedurile vamale trebuie simplificate, în special pentru producătorii mici și a încurajat companiile să folosească instrumentele valabile ale Serviciului Vamal din Moldova. Participanții au continuat discuțiile, abordând subiecte precum TVA, lista documentelor, aprecierea valorii în vamă, infrastructura terminalelor, regimul de re-exportare, procedura de vămuire la domiciliu și sigiliile.

Ca urmare, EBA va organiza o ședință pe subiectul eliberării certificatelor de origine, în cadrul Consiliului Economic al Prim-ministrului și va elabora un document de poziție către Serviciul Vamal în care vor fi incluse provocările membrilor. EBA mulțumește echipei de conducere pentru implicare și încurajează promovarea altor instrumente de simplificare a devămuirii, pentru a susține exporturile moldovenești.

Acest eveniment a fost organizat de către EBA, cu suportul Proiectului de Competitivitatate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, USAID și Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, Sida. Conținutul nu reflectă neapărat opinia USAID, a Guvernului SUA, a Sida sau a Guvernului Suediei.