Raportarea activităților Consiliului Economic al Prim-ministrului pentru anul 2016

Pe 10 martie, EBA Moldova a participat la ședința Consiliului Economic al Prim-ministrului, în contextul căreia a fost raportată activitatea generală pentru anul 2016.

Mariana Rufa, care este președintele grupului de lucru pe Facilitarea Comerțului al Consiliului Economic al Prim-ministrului, și-a exprimat aprecierea față de activitatea Consiliului, calificându-i activitatea drept una dinamică și orientată către rezultate. Ea a lăudat suportul Prim-ministrului în domeniile ce țin de legislația muncii, reforma controalelor și inspecțiilor. Pe lângă acestea, dna Rufa a prezentat realizările primelor 3 luni din 2017 în domenii precum administrarea vamală, mai exact simplificarea procedurii de eliberarea a certificatului de origine pentru exportatori, reducerea ratei taxei pe poluare pentru importatorii de diverse ambalaje și aplicarea noului mecanism în contextul dat, probemele cu care se confruntă mediul de afaceri legate de procedurile de import și export în relație cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), etc.

Pe lângă cele expuse mai sus, ea a mai subliniat imporanța unei abordări consecvente în avansarea reformelor inițiate în domeniul legislației muncii, controalelor și inspecțiilor, mai ales când vine vorba despre aplicarea acestora.