Membrii EBA și beneficiarii Proiectului de Competitivitate din Moldova au clarificat procedura de Inspecție a Muncii, împreună cu autoritățile relevante

Pe 31 ianuarie, cu sprijinul sub formă de grant al USAID și al Guvernului Suediei, membrii EBA și beneficiarii Proiectului de Competitivitate din Moldova au discutat Proiectul Hotărârii privind Inspecția Muncii cu reprezentanții Inspectoratului de Stat al Muncii și al Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, în contextul unui workshop practic organizat de către EBA.

Cei prezenți au consultat lista de documente și proceduri propusă cu aferență la o eventuală inspecție, discutând efectul ei asupra businessului și vociferând argumente concrete și măsuri de îmbunătățire. S-a focusat asupra relației angajator-angajat și securității muncii, atingându-se teme ca lupta cu munca informală, zilelele libere și concediile, concedierile, plata schimburilor de noapte și decesele.

Directorul executiv EBA a explicat solicitarea de către prim-ministru a listei date în scopul asigurării transparenței în cazul unei eventuale inspecții. EBA a insistat să fie stopată aprobarea formei curente a listei, creând în schimb un checklist scurt cu cerințe minimale, în acordanță cu Codul Muncii. Merită menționat că îmbunătățirile ulterioare ale Hotărârii pot fi posibile doar prin colaborarea cu autoritățile publice.     

EBA le mulțumește autorităților publice pentru că au acceptat invitația de a lua parte la un workshop atât de important și le amintește membrilor săi și beneficiarilor să transmită propunerile lor către asociație, astfel încât modificările să poată fi efectuate la timp și în interesul mediului privat.

Acest eveniment a fost organizat de către EBA, cu suportul Proiectului de Competitivitatate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, USAID și Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, Sida. Conținutul nu reflectă neapărat opinia USAID, a Guvernului SUA, a Sida sau a Guvernului Suediei.