Help desk – o oportunitate pentru exportatorii din Moldova in contextul diversificarii pietelor

EBA Moldova, cu suportul financiar al Proiectului Bancii Mondiale MAC-P (Agricultura competitiva), în parteneriat cu Delegatia UE la Chisinau si  Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) au desfasurat un atelier de lucru pentru grupurile de producatori recent create in cadrul Proiectului MAC-P, precum si alti agenti economici interesati de export un seminar de instruire axat pe demonstratia practica a aplicatiei electronice HELP DESK si procedura de eliberare a certificatelor fitosanitare necesare la export.

Aplicatia Help Desk a fost elaborata de Comisia Europeană și reprezintă un website care oferă posibilitatea oricărui agent economic să colecteze datele statistice necesare pentru a lua decizii bine informate referitor la potențiale piețe de export pentru produsele sale. HELP DESK oferă informația necesară referitoare la documentele necesare pentru procedura de export. Delegatia UE de asemenea a oferit o prezentare ce tine de situatia la zi cu implementarea Acordului de asociere si DCFTA.

În cadrul seminarului ANSA a prezentat procedura simplificată de obținere a certificatului fitosanitar necesar la export. Agenții economic au avut ocazia să ofere întrebări legate de procedură sau despre pachetul de documente necesar pentru obținerea certificatului fitosanitar.

Seminarul de instruire din 21 ianuarie s-a desfășurat în cadrul Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P), implementat de Proiectul pentru competitivitatea agriculturii în Moldova (UCIMPA). În acest context EBA Moldova și-a asumat responsabilitatea de a oferi asistența necesară în desfasurarea unui șir de seminare practice care vin să ajute grupurile de producători din Moldova să acceseze noi piețe. Până acum au avut loc seminare pe ariile de Vânzari, Negocieri, Contracte internaționale, Marketing Internațional și cerințele pieții europene.

La eveniment au participat reprezentați ai grupurilor de prăducători, precum și reprezentanții EBA Moldova, ANSA și ai Delegației Uniunii Europene la Chișinău.

Pagina web Helpdesk poate fi accesata pe urmatorul link: http://exporthelp.europa.eu/thdapp/index.htm