EBA Moldova participă la Recepția de Anul Nou a Camerei de Comerț si Industrie Romano-Germane

La data de 23 ianuarie 2014 EBA Moldova participă la Recepția de Anul Nou a Camerei de Comerț si Industrie Romano-Germane, anul acesta tema evenimentului  fiind "Mobilitate si importanța acesteia in diversele domenii economice".

Circa 850 de invitați din lumea economica, politica si culturala din Romania si Germania au fost prezenți la evenimentul organizat la Palatul Parlamentului. Președintele AHK Romania, dr. Radu Merica, le-a adresat invitaților un cuvant de salut si a facut o introducere in tema serii, amintind diversele fațete ale mobilității si vorbind despre mobilitate in toate domeniile si despre mobilitate in cadrul AHK Romania.

Ambasadorul Republicii Federale a Germaniei, E.S. Werner Hans Lauk, apreciază perspectivele relațiilor economice ca fiind bune, mai ales că atmosfera economica din Europa se destinde. In continuare a vorbit despre mobilitate, pe care o considera o caracteristică importanta a economiei germane. Firme germane produc in Romania componente care sunt apoi folosite la automobile, camioane, avioane,  care la rândul lor le oferă oamenilor mobilitate. Anul economic 2014 il privește plin de optimism.

Dr. Andrea Schächter, șefa misiunii Fondului Monetar International pentru Romania si invitat de onoare al Recepției, a lăudat performantele economice ale Romaniei din anul 2013. Romania a reușit sa depășească criza economica si sa reducă deficitul fiscal cu peste 6,5% din PIB. Rămân însă si unele problem de rezolvat, cum ar fi cele in domeniul infrastructurii, mai ales in sectorul energetic si in transporturi, de asemenea in ce privește șomajul in rândul tinerilor sau absorbția de fonduri europene.

Șeful statului Traian Băsescu, care a fost prezent pentru ultima oara in această funcție la Recepția de Anul Nou, a subliniat importanța competitivității pentru economia românească. Sectorul de stat trebuie restructurat, trebuie sa se realizeze investiții pentru modernizare. Cel mai important obiectiv pentru România este continuarea proceselor de integrare europeana. Introducerea sistemului de învățământ profesional in urma cu aproape 4 ani ar putea rezolva treptat problema calificării forței de munca, un subiect important si deseori abordat de firmele germane. Investițiile germane depășesc 6 mld. EUR, iar Germania se afla pe locul al treilea in topul investitorilor străine in Romania. Președintele Băsescu a făcut referire si la „un pas extrem de important", si anume liberalizarea circulației forței de muncă din Romania. El speră de asemenea că pana la finele anului sa înceapă si procesul de intrare in spațiul Schengen, după care ar urma, in etape, procesul de intrare in zona euro. Abia apoi putem spune: am reușit! In ce privește acordul cu FMI, Băsescu se arata un susținător al acestuia. In final Băsescu a firmelor germane pentru ceea ce au făcut pentru economia românească.

Sursa: Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană