Comunicat de presă privind implementarea mecanismului privind prețurile de referință

Asociația Businessului European (EBA Moldova) își exprimă susținerea și salută decizia Guvernului Republicii Moldova, din cadrul ședinței din 21 decembrie 2022, prin care s-a aprobat implementarea mecanismului privind prețurile de referință. Această strategie, utilizată la nivel mondial, în diferite forme, va garanta venituri fiscale la bugetul de stat stabile și previzibile, asigurând concurența loială pentru toți agenții economici și contribuind la realizarea eficientă a politicilor de stat.

Implementarea mecanismului s-a dovedit necesară având în vedere circumstanțele de piață, constatându-se că în urma creșterilor anuale ale accizelor pe parcursul anilor 2020-2022, era de așteptat ca oferta cea mai ieftină să se majoreze cu aproximativ 3,0 lei în fiecare an, adică, în 2022, aceasta ar trebui să fie de 34,0 lei/pachet. Cu toate acestea, din 2020, pe piață se observă o tendință inversă, și anume – prețul țigaretelor scăzut în Moldova. La moment, pe piață avem cea mai ieftină ofertă la doar 14,0 lei/pachet, în timp ce doar acciza minimă plus TVA deja se ridică la 22 lei/pachet în acest an.

Din cauza puterii de cumpărare scăzute a cetățenilor din Republica Moldova și a majorării anuale a accizelor, pentru consumatori accesibilitatea produselor din tutun legale scade în fiecare an. Prin urmare s-a observat fenomenul migrării consumatorilor spre un segment de piață cu prețuri foarte joase, sub pragul minim de rentabilitate.

Organizarea normală a oricărei afaceri implică faptul că prețul de vânzare al unui produs trebuie să acopere costurile și cheltuielile necesare pentru producerea și comercializarea acestui produs. Astfel, prețul final al țigaretelor ar trebui să acopere cel puțin costurile necesare producției/comercializării și impozitele indirecte (accize și TVA).

Implementarea prețurilor de referință va garanta stabilirea unui nivel obiectiv al prețului de referință care să corespundă realităților economice ale Republicii Moldova. Totodată, ca urmare a majorării accizelor va fi asigurată majorarea prețurilor la țigarete și, interzicerea declarării și comercializării a produselor de tutun sub nivelul valorii de referință.

Mecanisme similare au existat și în Uniunea Europeană (preț minim, cea mai populară categorie de prețuri etc.). În prezent, potrivit Directivelor în vigoare, se ia ca referință prețul mediu ponderat, incidența accizei în preț trebuie să fie de cel puțin 60%, iar mai multe state membre aplică, pe lângă acciza globală (formată din acciza specifică și acciza ad-valorem), o acciza minimă obligatorie (MET).

Reiterăm susținerea noastră pentru implementarea prețurilor de referință – un instrument important pentru a asigura sporirea veniturilor la bugetul de stat, protecția sănătății populației, protecția pieței interne. În continuare mizăm pe suportul și susținerea Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe și Parlamentului Republicii Moldova în vederea adoptării proiectului de lege de implementare a prețurilor de referință.