Portul Internațional Liber Giurgiulești a intrat în proprietatea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare

Portul liber internațional Giurgiulești a intrat în proprietatea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Se întâmplă după ce instituția a achiziționat 100% din capitalul grupului de companii Danube Logistics Group, la 7 mai 2021, scrie mold-street.com

„Prin această achiziție, BERD își propune să promoveze continuarea funcționării și dezvoltării cu succes a Portului Internațional Liber Giurgiulești și va încerca să atragă investitori internaționali pentru a sprijini și dezvolta în continuare portul”, se arată într-un comunicat al instituției bancare.

BERD susține că a sprijinit construcția și exploatarea Portului Internațional Liber Giurgiulești din 1995 și, în 2013, a înlocuit Credit Suisse ca beneficiar economic primar al funcționării portului în urma refinanțării datoriilor restante ale Danube Logistics către Credit Suisse.

„În calitate de proprietar al portului, BERD speră că în viitorul apropiat, pentru a susține și impulsiona dezvoltarea economică a Republicii Moldova, să fie îndeplinite toate obligațiile restante prevăzute în Acordul de Investiții din 2004 dintre Republica Moldova și dezvoltatorii de atunci ai portului”, se mai arată în comunicat.

Portul Internațional Liber Giurgiulești este singurul port maritim-fluvial al Republicii Moldova situat pe Dunăre și facilitează, în medie, comerțul internațional al companiilor moldovenești cu peste 50 de țări în fiecare an. Operatorul acestuia este firma Danube Logistics, proprietarul-beneficiarul căreia era Thomas Moser, obligat de instanțele din Republica Moldova să achite prejudicii de circa 10 milioane dolari companiei Bemol Retail.

Controlul asupra acestei companii şi asupra portului este subiect de litigiu în Republica Moldova şi alte state. Or Thomas Moser este acuzat de Rafiq Aliyev, beneficiarul grupului Bemol, că și-a însușit în mod ilegal una dintre companiile care i-au fost încredințate spre conducere (Danube Logistics SRL, Portul Giurgiulești), trecând-o pe numele lui contra unei sume de 344 USD.

Cu scopul de a returna Portul proprietarului său legal, acționarul grupului de companii, din care face parte Bemol Retail, a inițiat anumite procese de judecată și alte proceduri legale atât în Moldova, cât și în străinătate. Deocamdată aceştia nu au comentat anunțul BERD.

Text preluat.
Sursa: 

https://agora.md/stiri/88240/portul-international-liber-giurgiulesti-a-intrat-in-proprietatea-bancii-europene-pentru-reconstructie-si-dezvoltare?fbclid=IwAR1T3_WQX7x0jUrdicr2uksobVFS4dNuzgRxxPu8gFphGAiuUTG4qguRl78