Industria tutunului din Moldova, scoasa in afara legii

Comisia de sănătate a discutat ieri pe repede înainte un proiect de lege care, practic, tinde să scoată industria tutunului în afara legii și depășește cele mai extreme prevederi antifumat nu doar din Europa, dar și din lume. La dezbateri au avut acces exclusiv reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) şi ai Ministerului sănătății, fără a se permite prezența industriei legale a tutunului sau a asociațiilor mediului de afaceri.

Proiectul, care urmează sa fie adoptat astăzi de plenul Parlamentului, prevede între altele interzicerea țigaretelor cu arome, interzicerea publicității și promovării produselor, interzicerea fumatului în locurile publice, pictograme, interzicerea expunerii produselor din tutun la punctele de vânzare, dar și excluderea industriei de la consultări în procesul legislativ, interzicerea implicării companiilor de tutun în viața comunității, prin sponsorizări.

Aceste prevederi sunt practic imposibil de aplicat peste noapte, iar unele, cum ar fi cele privind procesul consultativ, sunt împotriva Constituției și democrației participative. „Dacă proiectul este votat azi de Parlament, piața legală a țigaretelor va fi paralizată, iar piața Moldovei se va deschide larg pentru țigaretele ilegale.” a spus Mark Rock, General Manager  JTI Romania, Moldova & Bulgaria

Este vorba despre Proiectul de lege nr. 35 privind modificarea și completarea unor acte legislative, o adevărată colecție a prevederilor extreme propuse în Rusia, Australia, Brazilia, Canada sau UE. Nicăieri în Europa și în lume nu au fost aplicate toate prevederile conținute de proiectul care urmează să intre azi în Parlament. Numai Australia a optat pentru prevederi extreme, dar care vizează ambalajele și interzicerea afișării produselor din tutun la raft. Totodată, nu există dovezi care să confirme că aceste măsuri ar avea vreun impact asupra incidenței fumatului.  Propunerile exced cu mult prevederile noii Directive a tutunului, adoptată anul trecut la Bruxelles și aflată în curs de transpunere în țările membre ale Uniunii Europene.

Interzicerea imediată a unor categorii întregi de produse din tutun, incluzând produse cu capsule și cele cu arome caracteristice va conduce inevitabil la migrarea consumatorilor către produse similare de contrabandă. Produsele cu capsule și cele mentolate reprezintă procente importante din piața legală. Pentru evitarea unei astfel de evoluții se impune în mod firesc acordarea unei perioade de derogare de până la 5 ani pentru a permite adaptarea preferințelor consumatorilor.   

Pentru Republica Moldova implementarea unor asemenea prevederi reprezintă un risc major, ținând cont de faptul ca actualmente autoritățile de la Chișinău nu controlează o parte din teritoriul țării, regiunea transnistreană reprezentând o sursă de produse contrafăcute și un teritoriu de tranzit pentru contrabandă cu țigarete. Majoritatea companiilor de tutun locale și internaționale colaborează cu instituțiile de aplicare a legii, în scopul combaterii contrabandei. Interzicerea parteneriatelor între producătorii legali de tutun și autoritățile cu atribuțiuni în combaterea contrabandei contravine flagrant oricăror practici firești la nivel internațional, inclusiv european.

„Daca Parlamentul moldovean va vota proiectul de lege antifumat impus de OMS, o întreagă industrie care funcționează legal și aduce bani la buget va fi scoasă treptat în afara legii.” a adăugat Mark Rock. Nici una dintre companiile care funcționează legal în momentul de față în Moldova nu va mai funcționa, și nu vorbim doar de  multinaționale, ci și de Tutun-CTC, compania națională a tutunului, cu capital de stat. Astfel, unii politicieni moldoveni care promovează cu insistență aceste abordări deschid, practic, ușa intrării pe piața din Moldova a tutunului ilegal, provenit din Transnistria care, în ultima perioadă, de la izbucnirea conflictului din Ucraina, a devenit un mare depozit clandestin de țigarete. Numai in anul 2014 au intrat si au fost produse în Transnistria, potrivit estimărilor autorităților, circa 14 miliarde de țigarete ilegale, în condițiile în care consumul legitim anual abia trece de jumătate de miliard!

Fenomenul contrafacerii este prezent pe piața locală începând cu anul 2012, fiind înregistrate numeroase cazuri de către Serviciul Vamal, Poliția de Frontieră, Ministerul de Interne. Potrivit ultimelor studii de piață, deja în acest moment circa 6% din produsele din tutun comercializate în Moldova sunt contrafăcute, iar fenomenul este în măsură să escaladeze și să atingă cote extreme, ca urmare a interzicerii expunerii produselor din tutun la punctele de vânzare și a interzicerii unor categorii întregi de produse. Este bine știut că orice produs interzis pe o piață legala va fi disponibil în cel mai scurt timp, pe piața neagră.

Efectele în lanț nu se opresc aici. Proiectul de lege periclitează activitatea a peste 10.000 de puncte de vânzare care comercializează produse din tutun și a 40.000 de angajați care activează direct sau indirect în domeniul tutunului, pe lanțul de aprovizionare precum și activitatea întreprinzătorilor din domeniul producerii și comercializării produselor din tutun. Întreprinderile mici și mijlocii vor suporta pierderi considerabile sau chiar  vor dispărea de pe piață.

Potrivit relatărilor presei, o serie de organizații financiare internaționale au anunțat ca vor acorda Moldovei o finanțare de câteva zeci de milioane de dolari pentru servicii de sănătate  Însă ministrul sănătății a anunțat că prima tranșă de 4,5 milioane de dolari va fi acordată în 2015, doar dacă autoritățile îndeplinescă o serie de "criterii de performanță" în domeniul tutunului.

Vorbim despre un mod de a acționa care reprezintă o formă clară de constrângere. Chiar dacă guvernul moldovean ar primi acești bani, vor fi sume încasate o singură dată, pe termen scurt, în detrimentul taxelor, impozitelor, locurilor de muncă directe și indirecte create de industria tutunului, a posibilității de implicare a companiilor de tutun în viața comunității. Pe românește, dam vrabia din mâna, pe cioara de pe gard. Pentru un total de 30 de milioane ipotetice, riscam sa pierdem anual până la 100 de milioane provenite din taxe plătite de industria legală. Companiile de tutun se numără printre principalii contribuabili la buget. „Peste 5% din veniturile bugetare colectate anual provin din taxele la produsele din tutun (acciză și TVA). Aceste sume se vor reduce semnificativ, ca urmare a creșterii pieței negre”, a precizat Mark Rock.

În schimb, se optează să se facă jocul altora și să se promoveze în Parlament un proiect excesiv, nerealist, inaplicabil, menit să paralizeze industria legală și să impulsioneze contrabanda, invitând în Moldova crima organizată și traficul ilegal. Rămâne la latitudinea parlamentarilor moldoveni soarta unei întregi industrii legale, dar pana la urmă și securitatea Republicii Moldova. Orice autoritate de aplicare a legii va spune că, în spații de conflict, contrabanda cu țigarete este o afacere care alimentează de fapt traficul cu arme.

Ce alegem de fapt pentru Moldova? Să facem PR  pentru unii politicieni și să devenim spațiu de manevra pentru traficul ilicit din Transnistria sau sa lăsăm să funcționeze în legalitate o industrie care aduce bani la buget și locuri de munca?