Președintele Consiliului

Asociația Businessului European (EBA) a fost instiuită pe fondul negocierii Acordului de Asociere, inclusiv a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, ce a fost semnat în iunie 2014.  

Încă de la fondarea sa, EBA a devenit una dintre asociațiile de business fruntașe în Moldova, promovând comerțul și investițiile între Moldova și Piața Unică Europeană. Pentru a atinge acest obiectiv, EBA întreprinde eforturi ample, menite să îmbunătățească mediul de afaceri din Moldova și să consolideze capacitățile membrilor săi.   

EBA promovează comerțul și investițiile prin intermediul conferințelor, a evenimentelor de networking și matchmaking, precum și prin publicațiile sale. EBA organizează workshopuri practice pentru a fortifica capacitățile membrilor săi. Eforturile EBA orientate spre îmbunătățirea mediului de afaceri în Moldova sunt efectuate printr-un dialog constructiv cu Guvernul Moldovei și include elaborarea documentelor de poziție, precum și actualizări regulate asupra mediului de afaceri.

Actvitățile EBA sunt finanțate de către membrii săi, reprezentând majoritar companiile europene ce au investit în Moldova și companii moldovenești ce-și desfășoară afacerea pe Piața Unică Europeană. Mai mult, EBA cooperează cu donatori internaționali, printre care Comisia Europeană, USAID, GIZ, Guvernul Suediei, BERD și IFC, pentru a îndeplini diverse proiecte care completează activitățile și obiectivele EBA.

Sunt convins că eforturile EBA vor continua să aducă contribuții valoroase la atingerea unei creșteri economice sustenabile și de lungă durată pentru Republica Moldova – creștere economică determinată de investițiile sectorului privat și majorarea exporturilor.

Dona Gabriela Rapciuga

Președintele Consiliului Asociatiei EBA

Director, Kaufland Moldova