În perioada 29-30 Mai, Ministerul Economiei și a Infrastructurii, Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), în parteneriat cu Asociația Businessului European (EBA) și cu suportul GIZ, au organizat ediția a 2-a a „Zilele Automotive în Moldova” – eveniment orientat spre atragerea de noi investiții și consolidarea dialogului public-privat în industria automotive.
Evenimentul, a reunit peste 300 de participanți printre care 150 de potențiale investitori străini din sectorul automotive, producători și furnizori din industria constructoare de mașini, parteneri de dezvoltare și studenți de la facultățile inginerești. Evenimentul a evidențiat oportunitățile ce le aduce sectorul pentru comerț și economia națională, facilitățile oferite de către Moldova, reformele și amendamentele legislative curente și multe alte aspecte considerate în momentul investiției.
Evenimentul a început cu discursul lui Pavel Filip, Prim-Ministrul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, Ministrul Economiei și Infrastructurii, E.S. Julia MONAR, Ambasador al Germaniei în Republica Moldova și E.S. Masanobu YOSHII, Ambasador al Japoniei în Republica Moldova.
Premierul Pavel Filip a menționat că pe parcursul ultimilor ani sectorul automotive a devenit una din cele mai dinamice industrii, cu renumiți jucători internaționali care au ales țara noastră pentru a-și extinde afacerile. Referindu-se la pregătirea specialiștilor în domeniu, premierul a evidențiat beneficiile învățământului dual. Din cei 700 de tineri care învață meseria direct la fabrică, 100 sunt din sectorul automotive. Pavel Filip a salutat organizarea târgului locurilor de muncă în sectorul auto și a încurajat tinerii să aleagă acest domeniu pentru o carieră de succes.
Evenimentul a continuat cu patru paneluri de discuții, acompaniate de sesiuni Q&A și de un workshop practic. Primul panel a fost lansat de către Președintele EBA, Thomas Moser. Acest panel a adunat lideri regionali, care au oferit o perspectivă macroeconomică asupra condițiilor financiare și a lanțului de aprovizionare. Dl Moser, care a listat beneficiile specifice și cadrul pe care îl oferă Moldova, și a subliniat importanța achizițiilor pentru industria dată și mediul productiv al dialogului public-privat. Celelalte panele de discuții au fost focusate pe oportunitățile de business și investiții, climatul de afaceri în Moldova (panel 2), panel ce a fost moderat de către Directorul Executiv EBA - Mariana Rufa, optimizarea procedurilor de reglementare pentru sectorul automotive și niște istorii de success. În această sesiune D-na Rufa a prezentat succcint reformele curente cât și avantajele comparative pe care Republica Moldova le poate oferi investitorilor.
Ultimele 2 panele au fost moderate de Dl. Ronny Bechmann, Manager Program, Dezvoltare Economică Durabilă, GIZ având ca subiect: Educația o prioritate pentru sectorul Automotive și Ana Chirita, Director Executive ATIC care a reiterat dinamica sectorului IT și importanța în dezvoltarea industriei automotive.
În cadrul aceluiași eveniment, EBA, GIZ and CCI au organizat o masă rotundă cu subiectul: Provocări și Oportunități în implementarea învățământului dual, unde membrii EBA și alte companii din diferite domenii: automotive, sistemul bancar, educație, ICT și construcții, investitori internaționali care au avut oportunitatea să adreseze propunerile și comentariile impozitarea și deductibilitatea în contextul implementării sistemului dual de învățământ în Moldova. La sesiune au participat reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și ai Serviciului Fiscal de Stat, precum și reprezentanți ai Ministerului Educației, care și-au împărtășit opiniile cu privire la subiectele menționate mai sus. EBA va continua să colaboreze în continuare cu GIZ și CCI, precum și cu alți parteneri în elaborarea unui document de poziție, care va cuprinde comentariile și propunerile sectorului privat care vizează îmbunătățirea sistemului de învățământ dual în Moldova.
În cea de-a doua zi a evenimentului ”Zilelor de Automotive Moldova”, participanții au avut sesiuni B2B, urmate de vizite la fabricile auto din Orhei și Comrat, Gagauzia, unde investitorii puteau fi martorii procesului de operare a celor două mari companii autohtone: Fujikura și Sumitomo Electric Bordnetze SE și au avut posibilitatea să împărtășească experiența lor, să adreseseze întrebări legate de activitățile lor în Moldova.