La 07 iunie 2012 EBA Moldova în cadrul proiectului de asistenţă tehnică "Sprijin acordat sectorului bugetar în vederea dezvoltării economice în mediul rural (ESRA)" a organizat o conferință de lucru. Evenimentul a fost posibil cu ajutorul tehnic, logistic şi financiar oferit de către Delegaţia UE în Republica Moldova şi Uniunea Europeană.
Forumul a fost moderat de doamna Silvia Radu, Preşedinte EBA, preşedintele Î.C.S. "Red Union Fenosa " S. A. Ea a reiterat cererea existentă şi importanţa unui dialog permanent între sectorul privat şi sectorul public în scopul de a găsi soluţii comune şi transparente pentru problemele existente. Silvia Radu a subliniat necesitatea efectuării unor modificări în sectorul agricol care ar contribui la dezvoltarea economică şi socială a ţării.
În cuvântul său de deschidere, domnul Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii al Republicii Moldova s-a axat pe experienţele pozitive ale ţărilor vecine, cum ar fi Polonia, în contextul aderării şi modul în care aceste țări s-au adaptat şi au reformat sectorul agricol pentru a deveni membru al UE. "Moldova ar trebui să înveţe lecţia din experienţa acestor ţări în cadrul procesului de integrare în UE, fermierii din Moldova şi companiile specializate în domeniul industriei alimentare ar trebui să fie conştienţi de faptul că viitorul cere mai multe eforturi pentru a stabiliza şi de a creşte exporturile moldoveneşti. Liberalizarea comerţului presupune o schimbare radicală a standardelor şi cerinţelor de siguranţă alimentară care rezultă pe de o parte, din apartenenţa la OMC a Rusiei, precum şi pe de altă parte, finalizarea Acordul de Liber Comerţ cu Europa.
În declaraţia sa H.E. Dirk Schuebel, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, a făcut referire la obiectivul major al politicilor Comisiei Europene privind dezvoltarea agricolă şi rurală. A menționat că trebuie oferite instrumentele necesare pentru promovarea creşterii economice durabile şi modul în care acestea afectează procesul de asociere dintre Republica Moldova şi UE, formulate de către domnul Dacian Ciolos, Comisarul EC pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, care rezumă politicile UE pentru dezvoltare agricolă şi rurală, la Conferinţa Coldiretti de la Roma din noiembrie 2011 . Uniunea Europeană se angajează să sprijine în continuare țările la alinierea politicilor sale cu cele ale UE, CE Rurală şi a orientărilor strategice ale Politicii Agricole de Dezvoltare . Acest angajament se va reflecta în viitorul program naţional şi regional de sprijin faţă de Republica Moldova, inclusiv Programul de Parteneriat Estic.
Vice-ministrul Economiei al Republicii Moldova, dl Octavian Calmâc, a venit cu informații ce se referă la negocierile privind acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) cu UE şi unele detalii legate de sectorul agricol. "Aproape 50% din exporturile Republicii Moldova se îndreaptă în statele membre ale UE. Acordul de comerţ liber sperăm să fie semnat în 2013, acesta va aduce beneficii ţării, dar și schimbări majore„ a adăugat vice-ministrul.
Speranţa Olaru, manager de proiect în cadrul Delegaţiei UE în Republica Moldova a prezentat unele elemente din UE ce vin în ajutorul mediului de afaceri în sfera on-line: "UE Help Desk Export". Ea a accentuat asupra unor informaţii indispensabile pentru antreprenorii mici şi mijlocii în spațiul agroalimentar ce contribuie la dezvoltarea şi utilizarea oportunităţilor de export în statele UE.
Sigrid Giencke, UE proiectul ESRA, expert internaţional de marketing în domeniul fructe și legume, a adus la cunoștință informații despre stadiul de dezvoltare a proiectului ce ține de investițiile en-gros de fructe și legume pe piaţa din Chişinău. Expertul a accentuat necesitatea îmbunătăţirii calităţii produselor alimentare şi a condiţiilor de igienă în comerţul cu produse alimentare, şi drept un efect pozitiv va avea loc implementare rapidă a unui astfel de proiect de investiţii și adaptarea standardelor Republicii Moldova la standardele internaţionale de comerţ.
Toate declaraţiile și prezentările de mai sus au fost discutate de către participanţii la forum. Gazda Forumului, doamna Silvia Radu, Preşedinte EBA Moldova a accentuat principalele concluzii menționând că există o cerere crescândă de a continua şi chiar intensifica dialogul dintre politică şi comunitatea de afaceri din Republica Moldova, nu doar pentru sectorul agricol.