Aproape 1300 de companii instruite, 51 de seminare, 600 de consultații individuale, șapte vizite de afaceri în țările UE, participări la expoziții și forumuri de afaceri, 180 de întâlniri B2B, reprezintă o parte din activitățile organizate în vederea consolidării capacităților pentru a beneficia din plin de oportunitățile deschise de Acordul de liber schimb aprofundat și cuprinzător cu UE, desfășurate în cadrul Proiectului „DCFTA. Informarea și consolidarea capacităților agenților economici". Proiectul a fost finanțat de Guvernul Suediei prin intermediul Corporației Financiare Internaționale (IFC) și implementat de Camera de Comerț și Industrie și Asociația Businessului European.
Proiectul „Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Informarea și consolidarea capacităților agenților economici" s-a desfășurat în două etape. Prima a avut loc în perioada iulie – decembrie 2014 și s-a focusat pe informarea agenților economici producători de fructe și legume, iar activitățile celei de-a doua runde s-au desfășurat în perioda ianuarie – iunie 2015, au fost dedicate companiilor din industria textilă și cea de procesare agroalimentară.
„După un an de la semnarea DCFTA, cota exporturilor pe piața UE în structura exportului moldovenesc a crescut cu 10%, acest lucru soluționând, parțial, restricțiile de export pe piețele tradiționale. Proiectul pe care l-am implementat a fost într-un fel unul pilot, care a generat atât beneficii directe, cât și indirecte. Agenții economici înțeleg acum mai bine ce înseamnă piața europeană, au beneficiat de contacte cu parteneri europeni, dar au înțeles mai bine în ce constau provocările noilor realități geoeconomice. În egală măsură, CCI a beneficiat de implementarea acestui proiect, înțelegând mai bine necesitățile operatorilor economici pentru a structura servicii de suport acestora. Concluzia însă este una comună, pentru a beneficia pe deplin de DCFTA trebuie să ne sporim competitivitatea, atât la nivel de calitate și costuri, cât și din perspectiva de marketing", a declarat Președintele CCI, Valeriu Lazăr.
Ca rezultat al DCFTA, exporturile spre UE au crescut, însă ca Acordul să funcționeze pe deplin, iar operatorii economici să beneficieze de prevederile acestuia, Guvernul urmează să realizeze reforme semnificative, iar mediul de afaceri să depună eforturi pentru a se conforma, a declarat Ambasadorul UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, care este și președinte de onoare al Asociației Businessului European. Potrivit lui Tapiola, Uniunea Europeană va continua să sprijine sectorul privat din Moldova, iar volumul finanțărilor chiar ar urma să crească.
Proiectul a cuprins mai multe componente de informare a operatorilor economici prin intermediul a 51 de seminare, organizate în întreaga țară cu tematici relevante implementării Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, printre care: reguli de acces pe piața UE, tehnici de negocieri, aspecte ale contractelor internaționale și suportul în găsire de parteneri pe piața UE, tehnici de marketing și condițiile de obținere a certificărilor internaționale.
De asemenea, în cadrul proiectului au fost organizate șapte vizite de studiu în Țările Baltice, Italia, România, Belgia și Olanda, în cadrul cărora managerii companiilor autohtone au participat la un șir de întrevederi cu producători, importatori și distribuitori autohtoni, întâlniri B2B, forumuri de afaceri unde au avut posibilitatea de a identifica noi parteneri pentru a intensifica relațiile de colaborare.
Sursa: www.chamber.md