European Business Association – cum europenizăm business-ul în Moldova

La 14 octobrie curent, Asociația Business-ului European a ajuns la cel de al patrulea an de activitate în Republica Moldova. EBA Moldova este una din cele mai importante business hub-uri pentru entitățile moldovenești și străine. Activitatea sa se bazează pe trei direcții principale: Lobby & Advocacy, Servicii în afaceri și consolidarea afacerilor prin instruire practică. Dacă în primul an de la înființare, activitatea Asociației s-a bazat în special pe conturarea activitatii de baza și vizibilitatea asociației, atunci astăzi EBA dezvoltă si prestează servicii la cererea business-ului care vin să adreseze solicitări concrete. Scopul acestor servicii preponderent țin de facilitarea comerțului intern și extern, îmbunătățirea climatului investițional, sprijinirea și atragerea investițiilor străine, promovarea ativităților de afaceri dintre UE și RM.

Toate acestea conduc la stabilirea deplină a valorilor și practicilor europene de business în țara noastră.

„Atunci când s-a lansat ideea creării unei astfel de asociații din partea șefului Delegației UE la Chișinău ES, Dl Dirk Schuebel în 2011 - am fost onorată și bucuroasă să o susținem, împreună cu echipa de fondatori ai asociației. Începând cu pași mici dar concreți, EBA Moldova s-a dezvoltat de-a lungul celor 4 ani datorită suportului permanent din partea Board-ului EBA, dar și a unei echipe active și dinamice. La ziua de astăzi EBA Moldova a devenit o asociație de referință nu doar în RM, marcându-se prin realizări concrete pentru membrii săi. În contextul implementării Acordului de Asociere, precum și a armonizării cadrului legal la cele mai bune practici UE, prin intermediul serviciilor dezvoltate și oferite companiilor din RM și potențialilor investitori, EBA Moldova a devenit un business hub cu direcții de activități bine conturate”, a menționat Silvia Radu, Președintele Board-ului EBA Moldova.

De la bun început EBA a devenit membrul rețelei internaționale European Business Organisations WorldWide Network care activează sub auspiciul DG Grow din Bruxelles. Pe parcusrul anilor, în contextul activităților sale de lobby și advocacy, EBA a aderat la diverse patforme active care asigură comunicarea dintre mediul public și cel privat. Bazându-se pe propunerile și comentariile membrilor, Asociația întocmește documente de poziție care sunt prezentate autorităților relevante pentru analiză.

„De regulă documentele de poziție reflectă probleme foarte concrete cu care se confruntă nu doar o companie, membru al EBA, dar și sectorul în întregime. Încercăm, în strânsă colaborare cu Ministerul sau autoritatea respectivă, în regim de lucru, să prezentăm problema și să găsim împreună soluții viabile și prompte. Fiind reprezentată de companii locale dar și internaționale, EBA Moldova are avantajul de a prezenta practica internațională în contextul propunerilor de amendamente legale, astfel încercând să asigure o armonizare a practicilor interne la cele internaționale”, a explicat Mariana Rufa, director executiv al EBA Moldova.

Astăzi Asociația Businessului European este membră a:

  • Consiliului Economic pe lângă prim-ministru;
  • Comitetul Consultativ pe lângă Serviciul Vamal;
  • Comitetul de Conformitate a Serviciului Fiscal;
  • Grupurile ministeriale pe eficiență energetică și pe mediu.

„În momentul în care avem un scop bine determinat, putem identifica metodele și mecanismele necesare pentru promovarea propunerilor de modificări legislative sau de promovarea unor politici”, o spune cea mai nouă membră a echipei, Ecaterina Chirilenco, responsabilă de domeniul lobby și politici.

„Acum suntem axați în special pe implementarea celor mai bune practici, dar și facilitarea implementării prevederilor Acordului de Asociere privind Zona de Liber Schimb (DCFTA). Chiar dacă reprezentăm interesele grupurilor de business, e mai degrabă un parteneriat în care mediul de afaceri ajută Guvernul să dezvolte politici în domeniu”, mai adaugă Ecaterina Chirilenco.

Pe lângă implicarea activă, an de an, la elaborarea politicii fiscale și vamale, EBA și-a adus contribuția și la simplificarea unor proceduri de export pentru produsele horticole.

„În domeniul Agriculturii, împreună cu MAIA și Consiliul economic de pe lângă prim-ministru, încercăm să facilităm și să anulăm câteva impedimente care stau în fața comerțului extern. În special acestea se referă la aspecte practice de implementare a DCFTA. Aici putem menționa simplificarea procedurilor de înregistrare a fertilizanților, omologarea acestora precum si anularea sau reducerea unor plăți asociate cu aceste proceduri. O altă intenție în care suntem activ implicați la moment este sistematizarea procedurilor de control aplicate de diverse organe de control din țară, astfel încât să se evite controalele abuzive. De asemenea, încercăm împreună cu ANSA să asigurăm funcționarea unor proceduri clare la eliberarea certificatului fitosanitar la export precum și crearea unor reguli clare de joc în industria de procesare de carne”, mai menționează Mariana Rufa.

EBA de asemenea are o colaborare foarte strânsă cu Delegația Uniunii Europene la Chișinău, și cu directoratele Comisiei Europene, fiind membrul rețelei internaționale de EBO, iar implicarea ES Dlui Pirkka Tapiola și a echipei Delegației în aspectele de lobby și advocacy este esențială.

Internaționalizarea întrepinderilor din MD

Internaționalizarea afacerilor este prioritară pentru orice companie care a atins un anumit nivel de dezvoltare. Pentru a permite acest lucru EBA Moldova și-a ajustat serviciile sale de suport precum și programele de suport practic astfel încât să ajunte intreprinderile să ajungă pe piața externă, dar și să știe clar cum să o facă corect din punt de vedere procedural sistemic. În acest sens EBA Moldova a lansat serviciul de EXPORT ASSIST care poate fi accesat pe pagina web EBA. Orice agent economic interesat de export poate telefona și să se înscrie pentru o consultație. Este un serviciu la început de cale, însă, vine să satisfacă cererea potențialilor exportatori sau a celor care s-au axat pe piața UE. Alte servicii EBA Moldova țin de identificarea și gasirea de parteneri, organizarea unor misiuni individuale de afaceri, oferirea de suport pentru eventualii investitori pe piața RM, etc.
Conștientizând dificultățile implementării DCFTA în termeni practici, EBA Moldova a aplicat la câteva proiecte internaționale, în cadrul cărora este adusă exepriența internațională practică pentru acordarea de suport practic companiilor din RM.

Astfel, Dl Henrik Kuffner, Expertul CIM angajat in cadrul EBA vine din Germania. Sarcinile Dlui Kuffner sunt axate pe suportul direct oferit companiilor în domeniul de marketing internațional, dezvoltare strategica, structura organizațională și aspecte de networkong cu UE. Dl Kuffner a contribuit și la dezvoltarea EBA Moldova, asigurând crearea unei platforme pentru dezvoltarea strategică a organizației.

„EBA este motivată să ajute pentru că experții săi dețin cunoștințele necesare. Pentru noi este important ca Moldova să ajungă să exporte la standarde europene. Cel mai mare potențial de export astăzi îl are domeniul Agriculturii și sectorul IT. Apoi urmează cofecțiile, firele electrice, industria automotive și cea textilă. Pentru investitori cea mai atractivă este forța de muncă ieftină. În prezent, investitorii „migrează” din China spre țări ca Moldova, Serbia, Macedonia. Putem spune chiar că Moldova se află în top 5 țări de interes pentru ei. Ea este privită ca o posibilitate de investiție pe termen lung, cu condiția că se asigură o stabilitate politică și un mediu investițional atractiv”, spune Kuffner.

În cadrul Asociației Businessului European, Henrik Kuffner oferă suport prin recomandări, training-uri și îndrumări în găsirea de parteneri peste hotare.

Pe parcusrul ultimilor doi ani, EBA a obținut proiecte finanțate cu sprijinul IFC, Guvernul Suediei, USAID, Banca Mondială, prin intermediul cărora a reușit să aducă expertiza internațională din mai multe țări UE și să desfășoare cursuri de instruire și coaching practice în vederea intensificării exporturilor pe piața UE.
În cadrul unor proiecte s-a mers pe ideea de consorțiu cu Camera de comerț, beneficiind de rețeaua pe care aceasta o deține pe întreg teritoriul RM. EBA Moldova, însă a asigurat expertiza internațională prin implicarea unor practicieni din Germania, Olanda, Belgia, România care au venit și au oferit suport practic și instruire agenților economici din domeniul Agriculturii ce intenționează să exporte pe piața UE. Cursul practic a inclus astfel de subiecte ca Vânzări și negocieri, reguli de acces pe piața UE, contracte internaționale, reguli de certificare internaționala, etc.

În prezent, EBA Moldova a obținut un proiect de la Banca Mondială axat pe consolidarea grupurilor de producători recent create și promovarea acestora pe piețele UE.

Prin intermediul proiectului USAID FHI implementat de Fundația Est Europeană, EBA a venit cu un suport practic enorm către membrii săi oferind un curs pe aspectele fiscale legate de implementarea DCFTA, Regulile de acces impuse de marii importatori din UE, Politici de HR și ultimile tendințe în UE etc.

EBA este activă în organizarea de evenimente de business networking
Acțiuni de lobby și advocacy, consultanță, ateliere de lucru, networking... și tot nu se încheie șirul activităților EBA. Pe lângă toate acestea, Asociația Businessului European mai este activă și în organizarea de evenimente de business networking.

„Tematicile acestor evenimente le decide sectorul privat. Noi vrem să fim o voce a sectorului privat. Un exemplu actual este întâlnirea cu fostul ministru georgian al Finanțelor la care vor putea participa directorii financiari din companiile membre EBA. Scopul acestui eveniment este prezentarea unor exemple clare din reformele implementate anterior în domeniul fiscal în Georgia, ceea ce a stârnit un interes viu în rândul membrilor EBA, afirmă Ion Cebanu, asistent executiv în cadrul EBA.

„Georgia, pe timpul lui Saakasvili a fost una din cele mai reformatoare țări în domeniul fiscal. Noi, comunitatea de afaceri, suntem curioși să știm ce a reușit să facă Georgia și nu a putut Republica Moldova. De aceea, noi l-am convins să vină și să ne împărtășească din experiența și cele mai bune practici din domeniu”, completează Mariana Rufa, driector executiv EBA.

Un alt eveniment important ce va avea loc în timpul apropiat este vizita comisarului european pentru comerț, Cecilia Malmstrom. Cu această ocazie, EBA planifică o întâlnire a membrilor săi cu oficialul european. „Încercăm să fim o punte de legătură dintre mediul de afaceri și Delegația UE”, spune Mariana Rufa.

Un alt segment important sunt politicile în domeniul de resurse umane și propunerile legislative în acest sens. Acesta este subiectul unui alt eveniment de networking pe care și l-a propus EBA cu membrii săi.

Pe viitor sunt planificate un șir de evenimente pentru sectorul bancar în domeniul de conformitate, SIRF, etc.

În momentul de față EBA numără circa 50 de membri. Din cadrul asociației fac parte cei mai mari investitori străini și autohtoni. „Vorbim de companii reputabile, credibile care doresc să participe la reformarea și dezvoltarea sectorului privat și a economiei per ansamblu prin implicare activă, aducerea experienței internaționale și prezentarea celor mai bune practici“, spune Ecaterina Chirilenco, responsabilă de domeniul lobby și politici.

Calitatea de membru o decide consiliul de directori, format din cele 11 companii care stau la temelia EBA Moldova.

Consiliul EBA Moldova

  1. 1. Î.C.S "RED Union Fenosa" SA (Gas Natural Fenosa)
  2. Banca Comercială Română Chişinău SA (Erste Bank)
  3. Î.C.S. "Pro-digital" S.R.L. (Central European Media Enterprises)
  4. ICS "Metro Cash & Carry Moldova" SRL (Metro Cash & Carry)
  5. Asociația obștească "Colaborare economică Moldo-Germană"
  6. "Agro-SZM" S.R.L (Sudzucker)
  7. Î.C.S. "Danube Logistics" S.R.L
  8. Î.C.S. "Vernon-David" S.R.L. (Vernon, David si Asociatii România)
  9. Biroul asociat de avocați "Țurcan Cazac"
  10. Pricewaterhouse Coopers
  11. MobiasBanca Group Societe Generale

Preşedintele de onoare al EBA este Ambasadorul Pirka Tapiola, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova.

Preşedintele EBA este Silvia Radu - Preşedintele Î.C.S "RED Union Fenosa" SA.

Vicepresedintele EBA este Thomas Moser - Director General ICS "Danube Logistics" SRL.

Astazi EBA Moldova a reușit să devină o asociație activă și prosperă, axată pe susținerea membrilor săi și a unui spectru larg de beneficiari din sectoarele cheie ale economiei naționale. Pe această cale dorim să felicităm Consiliul de directori, în frunte cu Dna Silvia Radu, care au stat la cârma creării acestei asociații. Aducem sincere felicitări membrilor EBA Moldova, care au contribuit de-a lungul celor 4 ani cu implicare activă pentru modificarea cadruuil legsilativ în diverse domenii, astfel aducând în final beneficii cetățenilor acestei țări. În numele întregii echipe EBA dorim tuturor membrilor EBA prosperitate, succes și noi realizări pe calea dezvoltării companiei și noi aspirații pe viitor. Echipa EBA Moldova este la dispoziția Dvs și mereu gata să vă ofere suportul necesar.

Sursa: Unimedia