Membrii Asociației Businessului European (EBA Moldova) s-au întrunit săptămâna aceasta într-o ședință, prezidată de președintele onorific al Asociației, dl Pirkka Tapiola, Șeful Delegației UE la Chișinău.
Membrii Asociației au pus în discuție impactul Acordului de comerț liber aprofundat și comprehensiv între Republica Moldova și Uniunea Europeană (ZLSAC) asupra mediului de afaceri, companiile membre, atât locale, cât și internaționale, adresând întrebări Ambasadorului Tapiola.
În contextual ZLSAC, Pirkka Tapiola a prezentat o descriere generală vis-à-vis de structura și obiectivul Acordului, care va funcționa în calitate de instrument comercial, depășind conceptul tradițional de comerț liber. „Noua abordare se bazează pe două elemente cheie: liberalizarea comerțului prin anularea tarifelor vamale, cotelor la import și a altor bariere tehnice sau de procedură în calea comerțului, împreună cu reglementările noi de liberalizare pentru investiții și servicii. În al doilea rând, Acordul prevede adoptarea cadrului legal european, a normelor și standardelor în scopul integrării pe piața UE, aceasta fiind cea mai mare piață cu un număr de 500 milioane de consumatori și un PIB nominal în valoare de US$ 17.6 trilioane în 2011" a menționat Tapiola.
Referindu-se la beneficiile Acordului în cauză, diplomatul a menționat că acestea se vor răsfrânge nu doar asupra sectorului economic, ci și a societății în întregime. În primul rând, Acordul va cataliza tranzacțiile comerciale între RM și UE estimativ cu 16% la capitolul exporturi din RM în UE și cu 8% la importuri. De asemena așteptarea este că prețurile pentru mărfurile disponibile pe piața locală vor scădea, ceea ce va crește puterea de cumpărare a consumatorilor. În același timp, standardele și reglementările tehnice mai rigide vor îmbunătăți calitatea produselor.
În acest sens, UE va oferi un regim comercial mai predictibil și mai stabil bazat pe legislația UE și care va duce la un flux mai mare de Investiții străine directe, astfel creând noi capacități de producere și consolidând competitivitatea economiei în general precum și a unor sectoare în particular. De asemenea așteptarea este că ZLSAC va îmbunătăți bilanțul contului curent a Moldovei și va contribui la creșterea PIB-ului cu 5.4% sau 142 milioane Euro peste prognozele actuale, cu condiția că toate reformele vor fi implementate.
In cadrul ședintei au foste de asemenea abordate intrebari referitor la sectorul eficientei energetice si a regenerabilelor, precum si probleme legate de implementarea reformelor în justiție care reprezintă impedimentul primordial în asigurarea unui mediu de afaceri sănătos.
EBA a fost înființată în anul _2011 de către 10 companii unii din cei mai mari investitori in RM, la care au aderat între timp inca 45 companii, noi membri. Obiectivele Asociației sunt de a promova practicile etice şi legale de afaceri şi standardele internaționale în Republica Moldova, a asigura un dialog public-privat efficient și a consolida mediul de afaceri și alinierea lui la standardele UE și de a promova activităţile comerciale între UE şi Republica Moldova.