Pe 14 decembrie, EBA a organizat o masă rotundă, în cooperare cu MIEPO și GIZ (Proiectul “Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”), cu scopul de a examina provocările companiilor din industria automotive în Moldova. La această întrunire au participat și reprezentanții Delegației UE și al Consiliului Economic al Prim-ministrului.
Președintele EBA a subliniat că industria automotive din Moldova este una dintre cele mai mari importatoare și exportatoare din țară, creând mii de locuri de muncă, oprind astfel migrația forței de muncă și accelerând industrializarea țării. El a adăugat că provocările lor pot și trebuie adresate în cadrul Consiliul Economic. În contextul întrunirii date, companiile și-au prezentat opiniile legate de gestionarea resurselor umane, procedurile, reglementarea și administrarea vamală, codul și administrarea fiscală, reglementarea sănătății, siguranței și a mediului, permise și licențe, inspecții și controale, infrastructură, ș.a.m.d. Companiile au reiterat faptul că nu este destul doar să atragi investitori, ci trebuie să-i și menții în țară. Pentru aceasta, statul trebuie să creeze condiții mai potrivite, mai ales considerând competitivitatea altor țări din regiune. Drept un exemplu ar putea servi amendamentele la Codul Muncii, care ar oferi mai multă flexibilitate companiilor. Toate problemele colectate în timpul discuției vor fi reflectate în Documentul de Poziție EBA, ce va fi înaintat autorităților relevante pentru a fi luate în considerare și a întreprinde acțiunile necesare.
La sfârșitul acestei runde intense de discuții, EBA a anunțat lansarea unui nou comitet – Comitetul Automotive, ce va fi prezidat de Draexalmaier.