În Republica Moldova politicile de stimulare fiscală au un efect economic pe termen scurt, creșterea fiind în mod special influențată de consumul populației, care reprezintă peste 80% din Produsul Intern Brut. Din acest motiv, veniturile populației, inflația și costul creditelor ne vor spune foarte multe despre evoluția economiei”, spune Alexandru Fala, Director de program „Macroeconomie, prognoză și modelare economică” la Centrul analitic Expert-Grup.
Acesta a susținut marți, 5 Aprilie, o sesiune de informare pentru jurnalistii participanti la Academia de Jurnalism Economic, în care a explicat principalii indicatori macroeconomici și modul de a-i interpreta în procesul de documentare a știrilor.
Definiția și metodele de calcul ale Produsului Intern Brut, factorii ce influențează consumul gospodăriilor casnice și activitatea investițională, comerțul extern, veniturile și cheltuielile sectorului public, inflația, au fost printre subiectele prezentate. De asemenea, au fost discutate prognozele macroeconomice pentru anul 2022.
Potrivit lui Alexandru Fală, în anul curent, principalul risc este pentru Republica Moldova creșterea accelerată a prețurilor, care vor descuraja consumul, și o stagnare sau chiar descreștere economică.
Totuși, expertul consideră că țara a intrat în criza economică mult mai pregătită pentru șocurile economice decât în situații anterioare. Astfel, rezervele valutare sunt la un nivel record, ce permit Băncii Naționale să intervină pentru a menține stabilitatea cursului valutar, iar datoria publică este la un nivel care permite Guvernului să se împrumute în continuare atât pe intern, cât și pe extern, pentru a acoperi deficitul bugetar, acesta urmând să se reducă spre sfârșitul anului.
Academia de Jurnalism Economic este derulată de European Business Association Moldova cu sprijinul membrilor săi și are ca obiectiv îmbunătățirea calității jurnalismului economic în Republica Moldova, oferindu-le jurnaliștilor acces la surse de informație și abordări aprofundate ale subiectelor economice.