Implementarea REP (Reponsabilitatii Extinse a Producatorului) – mecanism sustinut de European Business Association Moldova in stransa colaborare cu autoritatile publice: Ministerul Mediului al Republicii Moldova, Comisia Mediu, Parlamentul Republicii Moldova si Agenția de Mediu.
Avînd ca prioritate Acordul de Asociere RM-UE pe agenda EBA, am inițiat în 2018 un amplu process de analiză și expertiză pentru elaborarea unui pachet legislativ (bazat pe experiența a 6 state Membre UE) cu suportul partenerilor de dezvoltare (GIZ, Delegația UE) și prezentat autorităților de resort.
Amendamentele la Legea 1540/1998 au fost dezbătute pe mai multe platforme: Consiliul Economic pe lângă Prim-ministrul RM, Ministerul Mediului al Republicii Moldova, Ministerul Finanţelor, Guvernul Republicii Moldova, Comisii Parlamentare, precum și cu funcționarii Comisiei Europene.
La data de 31.07.23 proiectul de modificare a Legii nr. 1540/1998 privind plata pentru poluarea mediului, înregistrat în Parlament cu nr. 160 din 30.05.2023, după numeroase consultări publice este votat în a 2-a lectură.
Este un proiect pe bune meritat de cetățeni și mediu de afaceri de la mic la mare care ne va asigura procesul de tranziție spre o economie verde și un mediu curat pentru noi și generațiile următoare.
Procesul va continua cu etapa de implementare ce va presupune multe eforturi din partea mediului de afaceri și instituțiilor publice de resort, iar sincronizarea acțiunilor este imperativă în atingerea obiectivului propus.
⇒Ina Coseru - Vicepresinta Comisiei Parlamentare Mediu, Clima si Tranzitie Verde
⇒ Iordanca Iordanov - Ministra Mediului
⇒ Pavel Sarghi - Partener, Saiph Consulting House
⇒ Olesea Ghedrovici - GIZ, Project Component Manager
→ Presedintele Comitetului EBA pe Economia Verde si Sustenabila - Alexandru Gincu, Manager Afaceri Publice si Sustenabilitate,
→ Expertiza oferita de Saiph Consulting House - Pavel Sarghi, Partener
→ Coordonatorul Comitetului EBA pe Economia Verde si Sustenabila - Eugen Cozmulici, Policy & Advocacy Manager.