Asociația Bussinesului European (EBA) Moldova a organizat un seminar practic la subiectul implicărilor tehnice ale conceptului Prețuri de transfer, care presupune că o tranzacția între părțile afiliate trebuie să fie încheiată la un preț de piață. Altfel spus la prețul la care ar fi fost încheiată o tranzacție similară în condiții economice comparabile.
Instruirea a fost facilitată de către echipa KPMG Moldova și s-a focusat pe următoarele aspecte: ce presupune un mecanism de prețuri de transfer; legislația prețurilor de transfer și impactul acesteia asupra venitului și impozitului pe profit; raportul prețurilor de transfer; evoluția metodei „standart” de documentare a prețurilor de transfer; impactul BEPS asupra prețurilor de transfer și pregătirea plătitorilor de taxe pentru prețurile de transfer.
La eveniment au participat reprezentanți ai sectorului privat, companii membre EBA Moldova și companii partenere ale EBA Moldova, din diferite sectoare (IT, producători, servicii, sectorul bancar etc.).
„Atât administrarea fiscală cât și sectorul privat din Moldova, la momentul actual nu sunt gata să implementeze mecanismul ”Preț transfer„ și au nevoie în primul rând să înțeleagă cum acesta funcționează. Iată de ce EBA Moldova a invitat echipa KPMG, cea care a implementat acest mecanism în România la nivel de legislație și sector privat, pentru a răspunde cererilor venite de la contabilii companiilor membre EBA”, a declarat Mariana Rufa, Director executive, EBA Moldova.
„Conceptul de ”prețuri tranfer„ este inevitabil viitoarei politici fiscale al Republicii Moldova pentru 2016, în contextul armonizării legislației fiscale la cele mai bune standarte UE”, a menționat Oana Motoi, Manager coordonator la departamentul de taxe, KPMG Moldova.
Cursul de instruire a fost dedicat specialiștilor în contabilitate, directorilor și managerilor financiari.
Seminarul a fost organizat în cadrul proiectului implementat de EBA Moldova cu suportul oferit de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul Fundației Est-Europene și FHI 360. Acest curs a fost posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID, a Guvernului SUA, FHI 360 și/sau Fundației Est-Europene.
Sursa:http://agora.md/stiri/16018/eba-moldova-explica-mecanismul-de-implementarea-a-conceptului-de-preturi-de-transfer