EBA Moldova și GIZ Moldova au desfășurat o sesiune de mentorat și peer learning: „Practicile verzi, reziliente și orientate spre climă – aspecte aplicative”, în cadrul proiectului #PROGRESS, finanțat de Ministerul Federal German pentru Mediu, Conservarea Naturii, Securitatea Nucleară și Protecția Consumatorului prin Inițiativa Internațională pentru Climă (IKI).
Atelierul a fost conceput ca un eveniment interactiv, destinat actorilor din lanțurile valorice ale culturilor de nuci (nuci, migdale) și fructe sâmburoase, cu scopul de a facilita transferul de cunoștințe și bune practici în domeniul agriculturii durabile.
Tematicile abordate au inclus adaptarea la schimbările climatice, utilizarea soiurilor adaptate, conservarea sănătății solului, protejarea biodiversității și inovațiile în agricultura conservativă.
Evenimentul a reunit experți naționali și internaționali din Republica Moldova și România, oferind un cadru valoros pentru schimb de experiență și consolidarea colaborărilor intersectoriale pentru fermierii din grupul țintă. Participanții au beneficiat de intervențiile agricultorilor din România, care au împărtășit sfaturi din propria experiență în procesul continuu de adaptare la schimbările climatice – precum alegerea și testarea soiurilor adaptate și rezistente la schimbările climatice, dar și utilizarea unui sistem de irigare inteligent și adaptat zonei, cu valorificarea la maxim a resurselor de apă.