EBA Moldova urmărește cu mare îngrijorare ultimele evoluții în legătură cu Danube Logistics SRL

EBA Moldova urmărește cu mare îngrijorare ultimele evoluții în legătură cu Danube Logistics SRL, proprietarul și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești, singurul port al Republicii Moldova.

Dezaprobăm cu tărie încheierea unui executor judecătoresc de la Chișinău din 25 februarie 2021, care a desemnat în mod arbitrar un terț în calitate de administrator al companiei împotriva voinței și intereselor asociatului său, oferind o interpretare extrem de periculoasă și fără precedent a dispozițiilor legale. Aceasta face parte dintr-un atac concertat împotriva companiei și asociatului său care se vede adus în situația inadmisibilă de a-și apăra investiția împotriva unor acțiuni în justiție privind compensarea prejudiciilor, acțiuni care sunt nedovedite și nefondate și care au drept scop unic preluarea controlului asupra companiei de la asociatul acesteia.

Aceasta este doar cea mai recentă acțiune dintr-o serie de acțiuni similare înaintate împotriva companiei care urmăresc același scop final de expropriere a asociatului actual de investiția lor, inclusiv a BERD, care este beneficiarul economic principal al companiei.

În cazul în care astfel de acțiuni nu vor fi preîntâmpinate de sistemul judiciar moldovenesc, se va stabili un precedent în ceea ce privește interpretările legale de către instanțe a unor dispoziții care, în loc să asigure un mediu de afaceri economic și comercial sigur și viabil, creează premise pentru deposedarea abuzivă și exproprierea investitorilor de proprietatea lor din Moldova, având un impact negativ grav asupra climatului de afaceri. Îndemnăm sistemul de justiție din Republica Moldova să respecte statul de drept și să protejeze drepturile de proprietate ale investitorilor europeni.