Membrii EBA au avut ocazia sa participle la o intrunire cu ES Ambasadorul Republicii Federale Germane in Republica Moldova, Dna Ulrike Knotz.
Ambasadorul a prezentat cadrul de sprijin oferit de Guvernul Federal German pentru Republica Moldova si a impartasit opinii despre sitautia economica si politica in tara.
Dna. Ulrike Knotz a mentionat ca tarile care au aderat la familia UE, au depus un efort considerabil pentru implementarea cu succes a reformelor. Pentru ca acest lucru sa aiba loc, este nevoie de a se stabili un dialog dintre sectorul public si cel privat, unde politicienii vor fi responsabili pentru crearea unei platforme de imbunatatire a mediului de afaceri. Din alt punct de vedere, comunitatea de afaceri are nevoie sa preia responsabilitatea unui management financiar transparent si un comportament de buna credinta in procesul de schimbare.
Dna Ulrike Knotz a reiterat de cateva ori importanta unui sistem de justitie propice, care din pacate este identificata de catre comunitatea de business ca una din problemele majore in Republica Moldova. Dumneaei a dat exemplul sistemului judiciar din Germnaia, Romania, Croatia care au luat masuri radicale pentru cresterea credibilitatii tarii in fata comunitatii din strainate.
In Republica Moldova sunt cateva companii germane care inca activeaza, in pofida tuturor dificultatilor pe care le-au infruntat.
Dnul. Ronny Bechmann, Consilier al Primului Ministru pe Atragerea de Investii a mentionat despre cateva proiecte finantate de Guvernul German. Primul este in legatura cu imbunatatirea securitatii alimentare a Republicii Moldova, implementat in parteneriat cu ANSA (Agentia Nationala pentru Siguranta Alimentara), care consta in certificarea tuturor produselor orientate spre export in Uniunea Europeana, acoperind nu doar produsele agricole, ci si produsele de origine animala.
Cel de-al doilea proiect este suportul oferit sistemului vocational de educatie din Republica Moldova, si anume sistemul dual de pregatire a specialistilor in domeniul tehnic, aceasta practica fiind pe larg utilizata in Republica Moldova. Printr-un parteneriat dintre o companie privata si o scoala profesionala, studentii vor invata particularitatile lucrului intr-un mod mai practic.
Alte proiecte de asistenta tehnica implementate cu succes in Republica Moldova sunt Senior Expert Services. SES ofera posibilitate persoanelor in etate din Germania sa isi impartaseasca competentele si cunostintele altor companii, din Germania si de peste hotare inclusiv. Serviciile unui expert sunt gratis asa cum sunt sustinute de Guvernul German. In Republica Moldova au fost deja implementate 60 de proiecte de acest fel.
Pentru a veni cu o prezentarea a situatiei in sitemul legislativ din tara, Dna Silvia Radu, presedinte al Asociatie Businessului European, a mentionat despre mostenirea unui sistem sovietic al cadrului legislativ si regulatoriu. Legile insesi sunt de natura Europeana, insa legislatia secundara, standartele si procedurile sunt impartial aplicate sau de natura Sovietica, ceia ce creeaza conditii de dezvoltare a coruptiei in tara.