La 27 mai, procesatorii si exportatorii de carne au avut ocazia de a se intruni cu reprezentantii ANSA, Patronatul Întreprinderilor Industriei Prelucrătoare de Carne, Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei si Delegatiei Uniunii Europene.
Scopul evenimentului a fost de a prezenta actiunile intreprinse pina la moment in contextul exportului pe piata UE a produselor de origine animaliera si restantele pe care le are RM in acest sens.
Evenimentul a fost lansat de Dl Wicher Slaghter care a reiterat importanta alineirii la standardele UE in industria de procesare carne, ceea ce implica investitii importante cit din partea agentilor economici atit si din partea autoritatilor relevante. Dl Slaghter a reiterat ca inainte ca o tara sa fie eligibila pentru exportul produselor de origine animaliera, se va efectua o evaluare din partea organului de inspectie al Comisiei Europene. Astfel cerintele pentru fiecare categorie de produse sunt specificate in Anexa III N 853/2004.
Directorul Adjunct ANSA, Dnul Grigore Porcescu a subliniat ca in vederea facilitarii exportului produselor din carne, au fost elaborate ghiduri, precum si intreprinse actiuni pentru a face fata problemelor sus mentionate. Printre Ghidurile pe care le-a elaborat ANSA in scopul alinierii standardelor de procesare a produselor de carne se enumera urmatoarele:
- Ghidul privind efectuarea expertizei sanitar-veterinare a carnii rosii ;
- Ghidul privind implementarea HACCP
- Procedura specifica privind prelevarea probelor; etc
Consilier EUHLPAM, Dnul Lucian Boncea, a venit cu exemplul Romaniei la capitolul solutii asupra problemelor enuntate, prezentind pe aceasta cale experienta referitor la unitatile de procesare din Romania care s-au conformat cerintelor UE, din 2004 pana in 2014 cifra acestora crescand de la 50 la 915 de unitati
Printre dificultatile enuntate de producatorii autohtoni au fost prezenta carnii de calitate inferioara pe piata si lipsa responsabilitatii din partea producatorilor mici, precum si necesitatea de a inaspri controlul din partea ANSA asupra materiei prime de carne in scop de procesare care este importata in tara, aruncarea deseurilor in locuri neamenajate si lipsa unitatilor de prelucrare a acestora, concurenta neloiala cauzata de companii care activeaza in conditii neautorizate etc.
Companiile au solicitat ca organele responsabile sa se implice prin asigurarea unor reguli egale pentru producatorii mari si mici precum si prin asigurarea unui control mai aspru pentru calitatea carnii importate in RM.
Atelierul a fost organizat in parteneriat cu Patronatul Întreprinderilor Industriei Prelucrătoare de Carne si Agentia Nationala pentru Siguranta Alimentelor, cu suportul financiar din partea proiectului finantat de UE « Suport pentru implementarea ZLSAC in Republica Moldova»
La dezbateri au participat 30 de companii producatoare si procesatoare de carne, printre care Debut Sor SRL, SRL Pegas, SA Basarabia Nord, SRL Nivalli etc.