În perioada 13-14 iunie, Ministerul Economiei, Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), în parteneriat cu Asociația Businessului European (EBA) și cu suportul GIZ, au organizat pentru prima dată „Zilele Automotive în Moldova” – eveniment orientat spre atragerea de noi investiții și consolidarea dialogului public-privat în industria automotive.
La eveniment au participat companii sectoriale, autorități publice, diplomați, investitori potențiali, precum și lideri regionali al industriei componentelor auto. Evenimentul a evidențiat oportunitățile ce le aduce sectorul pentru comerț și economia națională, facilitățile oferite de către Moldova, amendamentele legislative curente și multe alte aspecte considerate în momentul investiției. Evenimentul a început cu discursul lui Pavel Filip, Prim-ministrul Republicii Moldova și Pirkka Tapiola, Șeful Delegației UE în Republica Moldova. Prim-ministrul a subliniat că un astfel de eveniment este dovada relansării industriale ce are loc în Moldova și a menționat eforturile întreprinse pentru adaptarea legislației la nevoile sectorului privat. Dl Tapiola a menționat felul în care sectorul automotive a devenit un pilon al economiei moldovenești în doar 10 ani, cele mai multe investiții venind din sau prin intermediul Uniunii Europene. Excelența Sa a mai accentuat rolul Asociației Businessului European și activitățile active de lobby a acesteia, care aduc schimbările potrivite și împinge climatul de afaceri în direcția corectă.
Evenimentul a continuat cu patru paneluri de discuții, acompaniate de sesiuni Q&A și de un workshop practic. Primul panel a fost lansat de către Președintele EBA, Thomas Moser. Acest panel a adunat lideri regionali, care au oferit o perspectivă macroeconomică asupra condițiilor financiare și a lanțului de aprovizionare. Printre speakerii panelului s-au numărat Dimitri Gvindadze, Director al operațiunilor BERD în Moldova, Anja Quiring de la Comitetul German pentru relații economice Est-Europene, Lisa Immensack, Asociația BME pentru Gestionarea lanțului de aprovizionare, Vitalie Iurcu, Viceministru al Economiei și Martin Zwotzl de la Gebauer & Griller. Sesiunea a fost moderată de către Dl Moser, care a listat beneficiile specifice și cadrul pe care îl oferă Moldova, și a subliniat importanța achizițiilor pentru industria dată și mediul productiv al dialogului public-privat. Celelalte panele de discuții au fost focusate pe oportunitățile de business și investiții, dezvoltarea resurselor umane și educația, panel ce a fost moderat de către Directorul executiv EBA - Mariana Rufa, optimizarea procedurilor de reglementare pentru sectorul automotive și niște istorii de success. Dna Rufa a argumentat nevoia unui sistem educational bazat be cerere și amendamentele legislative pe care EBA a reușit să le obțină prin intermediul comitetului automotive, singurul de felul său în Moldova.
În cadrul aceluiași eveniment, EBA și GIZ au organizat un workshop practic, focusat pe prezentarea și discutarea noului proiect al Regulamentului privind învățământul dual, ce are ca scop o mai bună aplicabilitate a contractului de ucenicie. La workshop au participat membrii EBA precum și alte companii din diverse sectoare: automotive, sectorul bancar, TIC și construcții, care și-au împărtășit opiniile asupra aceste inițiative noi. EBA va continua să lucreze în strânsă legătură cu GIZ și alți parteneri în elaborarea unui Document de poziție, ce va cuprinde comentariile sectorului privat, menite să îmbunătățească proiectul de regulament propus.
Prima zi s-a finisat cu o vizită la Beciurile Cricova, unde Ambasadorul Germaniei, al Japoniei și al Italiei au întâlnit participanții evenimentului. A doua zi de eveniment s-a marcat prin sesiuni B2B pentru participanți, urmate de vizite la fabricile de componente auto din Orhei și Bălți.